Kritikus helyzetben a balatoni vízellátás

2019-04-09 16:53 | #Kitekintés

Fideszes képviselő és az állami szolgáltató vezetője taglalta a legutóbbi Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésen a rezsicsökkentés negatív, ám előre megjósolt következményeit.

Ahogy a szemét-, úgy a víziközműpiac összeomlását is vizionálták sokan a 2013-as rezsicsökkentés idején, nos, a BFT legutóbbi ülésén maga a legnagyobb vidéki vízszolgáltató, a siófoki székhelyű DRV Zrt. vezérigazgatója ismerte el: súlyos állami milliárdok nélkül esély sincs az egyre aggasztóbb állapotú balatoni ivóvízvezeték-rendszer rekonstrukciójára. A rezsicsökkentéssel befagyasztott díjak a szükséges rekonstrukciókra nem nyújtanak fedezetet, ráadásul a vízszolgáltatókra még közműadót is kivetettek azóta.

Balaton, déli part

A BFT ülésen Fodor Márk, a Zala Megyei Közgyűlés Fideszes képviselője azt mondta a hirbalaton.hu beszámolója szerint: az egyre gyakoribb meghibásodások több észak-balatoni település vízellátását is veszélyeztetik. Tavaly a nyári kánikulában előfordult, hogy 10 százalékra csökkent a víztározók kapacitása.

Volencsik Zsolt, a DRV vezérigazgatója szerint az eddigieknél jóval több pénzre volna szükségük a sürgető rekonstrukciókhoz, a cég önereje ehhez kevés. A legkritikusabb a Tapolca-Ederics közötti, 14 kilométeres 40-50 éves vezeték állapota. Itt két éve 18 csőtörést állítottak helyre, tavaly már 30-at. Ha itt haváriahelyzet alakul ki, akkor Nyugat-Balaton vízellátása akár napokig veszélybe kerülhet.

Az állami kukaholding éléről államtitkári pozícióba került Weingartner Balázs a fejlesztési tanács ülésén ígéretet tett, hogy ahogyan más szolgáltatók, úgy a DRV is hozzájuthat egy tízmilliárd forint nagyságrendű forráshoz a legsürgetőbb teendőkre – természetesen az adófizetők pénzéből.

Forrás: www.delipart.com

Fotó: Váldi "Liz" Erzsébet