Sajtótájékoztatóval egybekötött aláírásgyűjtést rendezett az LMP

2019-04-10 18:49 | #Politika #Kaposvár #Zöld #Kitekintés

Az európai parlamenti választásokra készülve aláírásgyűjtést szervezett a kaposvári LMP a Kossuth téren, amin részt vett Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője és Felder Frigyes LMP-s önkormányzati képviselő is.

– Egy, a Guardianben megjelent nemzetközi felméréséből kiderült, hogy a magyarok 62 százaléka fontosabbnak tartja a természet védelmét és az emberek egészségét, mint a gazdasági növekedést. Ezt kellene a politikának is szem előtt tartania. Ezért is küzd az LMP, és ezért fogok küzdeni én is az Európai Parlamentben – jelentette be a sajtótájékoztatón Vágó Gábor.

Az LMP kiemelten fontosnak tartja a létfeltételeinket biztosító természeti értékeink védelmét. Ezen belül az EP-jelölt megemlítette az aszályos időszakot is, melyhez hasonlóhoz húsz éve nem volt fogható a térségben.

– Ezek mind a klímaváltozás következményei, amiknek köszönhetően a gyümölcsök és a zöldségek árai az egekbe szöktek. Ennek csak úgy lehet megálljt parancsolni, hogy a legnagyobb klímabűnöző cégeket, melyek a károsanyag-kibocsátásért felelősek, megregulázzuk. Ebben sajnos nem partner a Fidesz – folytatta beszédében Vágó Gábor. - A Fidesz ugyanis stratégiai partnerként tekint azokra a vállalatokra – például a BMW, a Daimler és az Audi –, melyekről kimondta az Európai Bizottság, hogy kartelltevékenységet folytattak annak érdekében, hogy ne kelljen csökkenteni a károsanyag-kibocsátásukat. Ez nemcsak környezetvédelmi, de gazdasági rövidlátásra is utal. Aki nem halad a korral, az eltűnik.

Felder Frigyes és Vágó Gábor

Ezeket alapul véve az LMP három fronton szeretné felvenni a harcot a klímaváltozás ellen. Az energiatermelés terén teljes mértékben át kell állnia az országnak megújuló energiahordozókra, illetve fel kell mondani a Paks II. szerződést, amit nemcsak gazdasági, hanem nemzetbiztonsági veszélynek is tart a párt. A tömegközlekedést teljesen elektromossá, illetve hibriddé kell formálni, Magyarországnak pedig csatlakoznia kell az elektromosautó-forradalomhoz a gépjárműpark lecserélésével. A mezőgazdaságban is reformokra van szükség. A magyar génbankok központi támogatása a töredékére csökkent, miközben a Fidesz Európa legnagyobb csonthéjas génbankja mellé iparipark-beruházást engedélyezett.

– A kaposváriak pontosan tudják a gumiégető kapcsán, hogy közösségi összefogással sikerülhet az emberek egészségét előtérbe helyezni, a profitérdekeket pedig háttérbe szorítani. Egyre többen gondolkodnak és élnek „zölden”,. őket arra kérjük, hogy az EP-választásokon támogassák Magyarország zöld pártját, az LMP-t – tette hozzá Vágó Gábor, aki megjegyezte, pártja két mandátummal számol az uniós választáson.

Azonban az LMP zöld programja nemcsak országos, hanem helyi szinten is működik. Az párt és Felder Frigyes légszennyezettség méréseiről már készítettünk videót, viszont egy új kaposvári programjukról is beszélt a sajtótájékoztatón a képviselő.

– Minden hónapban szervezni fogunk egy nagy szemétgyűjtési akciót, melyhez több kisebb, heti gyakoriságú szemétszedő esemény fog kapcsolódni. Az illegális szemétlerakások és a nemtörődömség súlyosan veszélyezteti a város környezetét és élhetőségét. Ez ellen a város vezetése nem tudja megfelelő módon felvenni a harcot. Ezért tartottuk elengedhetetlennek, hogy belekezdjünk az akcióba. Azt szeretnénk elérni ebben az évben, hogy a város tisztasága láthatóan javuljon. Ezért is kérjük, hogy május 26-án segítsenek – mondta Felder Frigyes.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Bogdán Erik