A láthatatlan ellenzék nyomában – Interjú Pintér Attilával

2019-04-11 15:42 | #Kaposvár #Politika

A 25 éve hatalmon lévő Szita Károly komoly bástyát épített a közügyek és a helyi politika köré, melyből tulajdonképpen kizárta az ellenzéket, a helyi médiát pedig a párt- és városházi érdekek kiszolgálójává tette. A kaposvári ellenzék sajátos és megkopott helyzetéről beszélgettünk Pintér Attilával, a Magyar Szocialista Párt kaposvári elnökével, önkormányzati képviselőjével.

– A laikusnak úgy tűnik, hogy Kaposvárról az elmúlt évek során eltűnt az ellenzék. A gumiégető elleni tiltakozás a kivétel, utána viszont megint elcsendesedett a tenger, annak ellenére, hogy akadt bőven probléma a városban. A nem kormánypárti városlakók nem véletlenül gondolják, az ellenzék magára hagyta őket és a várost is.

– Az ellenzék létezik, dolgozik, viszont az álláspontunkat és véleményünket valóban nem sikerült hatékonyan eljuttatnunk az emberekhez. Ennek elsődleges oka, hogy nem nagyon van a városban olyan médium, ahol kritikus, vagy ellenzéki álláspont megjelenhetne. Azért közösségi médián keresztül több ellenzéki vélemény is megjelent pl. a Kapocs Közösség oldalán. Nem volt olyan lényeges ügy, amit szó nélkül hagyott volna az ellenzék, legalább is a közgyűlésben. Kritikus vélemények mellett érdemi javaslatok is születtek, melyeket mi kezdeményeztünk, mint például legutóbb a vonzóbb és korszerűbb kaposvári tömegközlekedés megteremtése. De elég sokszor kellett hangoztatni a közgyűlésben azt is, hogy csatlakozzon már végre Kaposvár is az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózathoz, ami viszont a mai napig nem történt meg.

– Nem valószínű, hogy a sajtóháttér érdemben változna a közeljövőben, vagyis közvetlenül kellene megszólítani az embereket, akiknek jelenleg sok esetben nincs elég információjuk a megfelelő döntésekhez.

– Három éve, 2016-ban a gumiégető elleni tiltakozás idején sikerült eljuttatni az üzeneteket a városlakókhoz. De akkor még volt olyan sajtótermék Kaposváron, amelyik igyekezett tárgyilagos lenni. Ezt lehet csupán jelképes győzelemnek tekinteni, viszont korábban nem látott, példátlan együttműködést jelentett a helyi ellenzéki pártok között, és végül a kaposvári, illetve a városkörnyéki civilek segítségével sikerült megakadályozni egy egészségre és környezetre káros beruházást, melyet a kormány is kiemelt jelentőségűnek minősített. Bebizonyosodott, hogy megvalósítható a civil és politikai összefogás a Fideszes városvezetés érdekeivel szemben. A gumiégetős siker után viszont valóban nem úgy folytatódott az együttműködés a pártok között, ahogy ideális esetben kellett volna, a tavalyi országgyűlési választásokra készülve a csekély erőforrásait kénytelen volt mindeni az országos kampányra fordítani.

Pintér Attila

– A végeredmény ismert: hatalmas kudarc az ellenzék és a rájuk szavazók számára egyaránt országos és helyi szinten is. A tanulság is elég világos: a helyi problémákra kell fókuszálni, melyek mellé látható tömeget lehet felsorakoztatni.

– Ez egyértelmű. Ilyen ügy volt például a Csiky Gergely Színház elbontásából származott törmelék Kaposújlak határába szállítása. Az ellenzék közösen lépett fel, és jelezte, milyen tisztességtelen eljárást folytatott a városvezetés és az önkormányzat, amikor nem ellenőrizte az elszállítás körülményeit. Miért nem a város lerakójára szállíttatták a törmeléket, miért környezetszennyező megoldást választottak? Persze egyedül a szállítást végző alvállalkozót vonták felelősségre az ügyben, aki az esetet követően öngyilkos lett. Mindezek ellenére egy ellenzéki képviselőnek nem az a feladata, hogy feltétlenül akadályozza a helyi történéseket, hanem, legalább annyira fontos, hogy konstruktívan is részt tudjon venni azokban. Ezt több ellenzéki képviselő, több cikluson keresztül meg is tette, köztük én is.

– A közvélemény csak annyit lát ebből, hogy az ellenzék kevés kivételtől eltekintve mindent megszavaz…

– Ez azért lehet így, mert a közgyűlés élő közvetítésén kívül érdemi tudósítás sehol sem jelenik meg magáról a közgyűlésről. Egy nemrég megjelent szöveges tudósításban az egyik kaposvári portálon azt lehetett olvasni, hogy „Pintér Attila hozzászólását követően Szita Károly elmondta” és aztán jöttek a polgármester mondatai. Azt, hogy én mit mondtam, abból semmi nem jelenhetett meg. Ezzel visszatértünk az elején felvetett problémához. Kaposváron is alapvetés, hogy egy ellenzéki képviselő szavának kisebb a súlya, mint egy kormánypártinak, függetlenül a mondandójuktól.

Kaposváriakért Egyesület

- Ezért is indokolt az erők egyesítése: a sok kicsi ebben az esetben tényleg sokat érhet.

- Levontuk a gumiégető elleni tiltakozás, illetve a tavalyi választások tanulságait, s megértettük, hogy nincs más lehetőségünk: csakis az összefogás vezethet eredményre.

Szerző: Bogdán Erik