A Somogyi Hírlap főszerkesztőjének pártállami múltjáról és pálfordulásairól ír a Magyar Narancs

2019-04-11 11:47 | #Kitekintés #Kaposvár #Politika

Lehetséges kétszer ugyanabba a szerkesztőségbe lépni? – teszi fel a kérdést a cikk felütésekor a Magyar Narancs szerzője, aki rögtön a választ is megadja: Lengyel János 1989-ben az MSZMP, majd 2016-ban a Fidesz „ejtőernyőseként” került a megyei napilaphoz.

Az írás apropóját az adta, hogy Lengyel az elmúlt időszakban főszerkesztői minőségében írt a Lengyel Róbert siófoki polgármester Facebook-oldalához hozzászólóknak, nem ritkán minősítve, kioktatva őket, sőt, akadt, akivel egyenesen közölte: tudja ám, hogy ott volt az ellenzéki tüntetésen. 

A Narancs cikke ezután végigveszi a Somogyi Hírlap főszerkesztőjének pályafutását onnantól, hogy 1987 augusztusában az MSZMP Somogy megyei pártbizottságának politikai munkatársává nevezték ki, egészen addig, hogy 2016 decemberétől a Mészáros Lőrinc tulajdonába került Mediaworks vezetése a megyei napilap főszerkesztőjévé tette. A köztes életutat dokumentumokkal és újságcikkekkel hitelesítik, az 1990 előtti időkből még a hithű kommunista képe tűnik elő, aki amellett, hogy megszervezte a somogyi MSZMP-tagok utazását Kádár János temetésére, igencsak kritikusan szemlélte a változást akaró ellenzéket.

„A kialakult helyzetet higgadtan értékelők látják: radikálisok és fundamentalisták, önjelölt próféták és köpönyegforgatók, az új elit és annak sleppje igyekeznek biztosítani saját jövőjüket...  A retorika rendszerint a megegyezésről szól, ám a hangulatkeltés (…) inkább leszámolást ígér. S mindezt a nép nevében? Mit kér valójában a nép? Valóban „kommunisták” feliratú koporsót, amelybe fillérekért szögeket lehet ütni?” – idéz a Magyar Narancs egy 1989 szeptemberében született cikkéből, majd egy alig egy hónappal későbbiből, ahol Lengyel Orbán Viktor kaposvári látogatásáról írt: „Az Ellenzéki Kerekasztal tevékenységéről szóló beszámolóval együtt felvázolta a rendszerváltás „fideszes” programját… Magam is demokráciát akarok… Éppen ezért fogott el valami furcsa feszengés, amikor megtudtam az előadótól, hogy a kommunistáknak „menniük kell” (…) Bizony visszatetsző az, amikor a pozitív, részletes politikai programjának kifejtése helyett az MSZMP lejáratása az egyedüli, igazán jól megfogható szándék… ”

Bayer Zsolt a Somogyi Sajtklubban Fotó: Magyar Narancs

A Narancs azt is hozzáteszi, múltjának ezen része természetesen hiányzik a Somogyi Hírlap főszerkesztőjének Mediaworks honlapján olvasható életrajzából. Emellett megjegyzi: amióta Lengyel 2016 végén a Somogyi Hírlap élére került, több ezerrel esett a lap példányszáma – ahogy egy volt előfizető írta, „teljesen elfogadhatatlan az a mértéktelenül népbutító, végletekig egyoldalú, megosztásra törekvő, ellenséggyártó szándék, melyet a tulajdonosváltás óta a lap sugároz” –, mely ma már alig éri el a tízezret. 

A cikkből kiderül, lelkes pártállami múltja láthatóan nem zavarja a Fidesz-KDNP holdudvarát, hiszen Lengyel aktív tagja a tavalyi választások előtt a Somogy TV-n elindított, s most, az EP-választás közeledtével újraélesztett Somogyi Sajtóklubnak, ahol többek között Bayer Zsolt oldalán tetszeleg, és ekézi Lengyel Róbert független siófoki polgármestert.

A Magyar Narancs teljes cikkét itt olvashatják.

Forrás: Magyar Narancs