Ismerős figura ez a Jézus – Piktogram – Ikonok, Szabó Ágnes Erzsébet kiállítása

2019-04-15 18:34 | #Kaposvár #Kultúra

Egy új kiállításnak ad otthont az Együd Árpád Kulturális Központ 2. emelete, Szabó Ágnes Erzsébet Piktogram – Ikonok című tárlatának.

Szabó Ágnes Erzsébet képeivel gyakorlatilag a feje tetejére állítja a pop-art konvenciót. A stílus jellemzően a pop-, a celeb- és a fogyasztói kultúra alakjaiból és tárgyaiból csinált bálványokat, szenteket, míg Ágnes pont az ellenkezőjét csinálta: szakrális alakokat, jelképeket helyezett át a minimalista és egyszerű piktogramok képvilágába. Jézusos sorozata egy az egyben Andy Warhol munkásságát idézi, miközben az elfogadás és az egyenlőség üzenetét terjeszti.

– Úgy gondoltam, ha egyszerűen, forgalmi táblákhoz hasonlóan ábrázoljuk ezeket az alakokat, akkor talán könnyeben jut el üzenetük a mai emberhez. Ha valaki ránéz ezekre a képekre, egyértelműen tudni fogja, miről van szó. Megpróbáltam a mai világba visszahozni olyan dolgokat, amiket napjainkra kicsit elfelejtettünk – mondta el a művésznő a kpsvr.hu-nak.

A kiállítást egyébként egy fotó inspirálta, amin egy egyszerűen ábrázolt angyal domborműve szerepelt, amiről Ágnesnek egyből a piktogramok jutottak eszébe. Sokszor, ha a vallásra gondolunk, akkor gigászi lények, megfoghatatlan koncepciók és elérhetetlen alakok elevenednek meg lelki szemeink előtt. Ez a kiállítás pont az ellenkezőjét szeretné megmutatni, miszerint a vallás szellemisége és alapjai igenis egyszerű és emberközeli szabályok és érzelmek. Hiszen régen is a rózsaablakok mintáinak segítségével ismerték meg a hívők az evangélium történeteit.

– Nem kell a hit és a vallás köré furcsa fellegeket és cifraságokat emelni. Épp ellenkezőleg, minél érthetőbbé kell tenni. A ma embere azt gondolja, hogy a vallás egy misztikus, félelmetes, ismeretlen valami. Ezért nem is foglalkozik vele. A kereszténység azonban nem ilyen, épp ellenkezőleg! Borzasztóan szabaddá és vidámmá tudja tenni az embert a hit – erősítette meg képeinek üzenetét Szabó Ágnes Erzsébet.

A kiállítást május 5-ig tekinthető meg a  Együd Árpád Kulturális Központ 2. emeletén.

 

 

 

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Bogdán Erik