A brutális ötvöskónyi apa esete is rámutat a szociális szféra anomáliáira

2019-04-16 18:07 | #Kaposvár #Kitekintés #Politika

A KPSVR is megírta annak az öthónapos ötvöskónyi csecsemőnek a borzalmas történetét, akit apja majdnem halálra vert, csak mert nem bírta elviselni a baba sírását. A kisfiú csupán a szociális munkások bátorságának és rátermettségének köszönhetően van még életben, ráadásul dühöngő apja – aki azóta már előzetes letartóztatásba került – a csecsemő anyját sem kímélte.

Az esettel kapcsolatban Ander Balázs, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője közleményben hívta fel a figyelmet a mind jobban elharapózó családon belüli erőszakra, valamint a szociális szféra dolgozói munkájának fontosságára.

– Nem hinném, hogy Somogyban gyakoribb lenne a családon belüli erőszak, mint az országos átlag – mondta lapunk megkeresésére Ander Balázs. – Ám amikor családon belüli erőszakról beszélünk, nem feltétlenül kell egyből a leszakadt csoportokhoz tartozókra gondolni. Ugyanolyan borzasztó és felfoghatatlan tettekről hallunk a felsőosztály háztartásaiból is. Ez kulturáltság kérdése, ahol a gyereket áldásként, ajándékként fogják fel, nem pedig valamiféle becsúszott, elhanyagolható balesetként, teherként, ott nem fordulnak elő ilyen esetek. 

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő

A Központi Statisztikai Hivatal 2015-ös adatai szerint a Dunántúlon több mint 12 ezren vették fel a kapcsolatot valamilyen gyermekjóléti szervezettel. Arányaiban az 500-10 ezer fős településekről érkezett a legtöbb bejelentés, a családon belüli erőszak, illetve a szülői elhanyagolás nagyjából 56 ezer gyermeket érintett. Az ötvöskónyihoz hasonló estek pedig jól mutatják, a probléma jelenleg is valós. A terület másik komoly problémája, hogy a szociális munkások rettenetesen alulfizetettek.

– Az ötvöskónyi esethez kiért családsegítőkre rá is támadt az apának nem nevezhető bűnös, a szakemberek példa nélküli bátorságára és lélekjelenlétére volt szükség, hogy a kisbaba segítséghez jusson. Sokszor a szociális munkások rátermettségén múlik egy ártatlan, tehetetlen és kiszolgáltatott gyerek vagy csecsemő élete, mégsem becsülik meg őket eléggé, és ez nemcsak erre a kormányra vonatkozik, hanem minden elődjére is – tette hozzá Ander Balázs.

A KPSVR kérdésére Ander kijelentette: a terület szakemberei vállára eszméletlen teher nehezedik, s ezt honorálnia kellene a mindenkori kormányzatnak. 

- Nem lehet minimálbérrel vagy azt alig meghaladó fizetéssel kiszúrni a szemüket – mondta a Jobbik alelnöke. – A szociálisa területre kellenek a legelhivatottabb és szakmailag legfelkészültebb munkatársak, akiket nemcsak odavonzani, hanem ott tartani is létfontosságú. Arra ma már nem lehet bazírozni, hogy csupán a hivatástudat és a lelkiismeret a pályán tartja őket: a versenyszféra és a külföld lehetőségei miatt már most óriási a pályaelhagyás köztük. A magyar állam nagyon csúnya játékot játszik velük, amikor egyfajta közhasznú Supermaneknek tartja őket, akik elhivatottságukból adódóan húzzák az igát. A költségvetésben mindenképpen forrást kellene találni a helyzet mielőbbi megoldására.

Szerző: Bogdán Erik

Forrás: KSH.hu, link

Fotó: www.pexels.com