Már csak egy napig lehet jelentkezni a Magyar Közút Nonprofit Zrt. „JOBB, HA EL SE DOBOD!” Országos szemétgyűjtési akciójához

2019-04-16 10:48 | #Zöld #Kitekintés

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2019. április 29-én indítja szemétgyűjtési akcióját „Jobb, ha el se dobod!” címmel. Az akcióhoz 2019. április 17-ig, azaz szerdáig várják az önkéntesek csatlakozását a https://internet.kozut.hu/szemetszedes/ oldalon.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 93 mérnöksége évente egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű, mintegy 12 500 tonna hulladékot gyűjt össze az országos közutak mellől. A társaság tavaly 60 ezer órát fordított szemétszedésre - mérnökségenként átlagosan 637-et -, azaz több mint két és fél hónapnak megfelelő időt töltött a szemétszedéssel. Az akcióval a társaság azt szeretné elérni, hogy már rövid távon is érezhető legyen a lakosság szemléletváltozása, ugyanis csak az idén mintegy 1,5 milliárd forintot költ el a szemétszedési munkákra, melynek döntő többségét az illegálisan lerakott hulladék összegyűjtése és elszállítása tesz ki. Ez az összeg elegendő lenne 60 ezer tonna melegaszfalt beszerzésére, vagy két biztonságosabb körforgalmú csomópont építésére, de akár 15 kilométernyi mellékút teljes körű felújítására is. Vagyis a szemetelők miatt kevesebb burkolatjavítási, kaszálási, burkolatjel-festési, táblázási, felújítási és fejlesztési munkát tud elvégezni a cég.

Mely a Föld Napjához kapcsolódóan 2019. április 29-re, hétfőre tűzte ki országos szemétgyűjtési akciójának időpontját. Az önkéntesek csatlakozását április 17-ig, szerdáig várják a szervezők, jelentkezni itt lehet. A társaság minden csatlakozó számára térítés nélkül kesztyűt, láthatósági mellényt és zsákokat biztosít, valamint gondoskodik az összegyűjtött hulladék elszállításáról is.

Az utak menti szemétszedéshez a Közút a lehetséges mértékig szakmai felügyeletet is biztosít, szükség esetén ideiglenes forgalomkorlátozást is bevezet. Az akcióban a társaság mérnökségei, 19 megyei igazgatósága és a budapesti szervezete is részt vesz, így április 29-én több ezer közutas egyszerre dolgozik majd az önkéntesekkel. Hasonló összefogásra néhány héttel ezelőtt is volt példa, amikor március végén 2720 közutas vett részt a TeSzedd! akcióban, melynek során 120 helyszínen egyetlen nap alatt 250 tonna illegálisan kidobott szemetet gyűjtöttek össze.

A „Jobb, ha el se dobod!” kampány felhívó videója:

Tegyünk együtt útjaink tisztaságáért, fogjunk össze az illegális szemetelés ellen, hogy az út menti területek tisztábbak legyenek és így az utakra is több forrást tudjon felhasználni a Magyar Közút Nonprofit Zrt.!

További információk:

Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Kép: pexels.com

Szerző: KPSVR.hu