Átadták a határvadász laktanyát a Cserben

2019-04-17 15:21 | #Kaposvár #Politika

Szerda délelőtt átadták át a Cseri parkban felépült laktanyát, hivatalos nevén a Készenléti Rendőrség Nyugat-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság Határvadász Bevetési Főosztály I. XII. Határvadász Bevetési Osztály elhelyezésére szolgáló objektumot. Az átadáson és az épület bejárásán a KPSVR is részt vett.

A kormány 2016 augusztusában döntött a határvédelem kibővítéséről, s háromezer új készenléti rendőr felszereléséről. Az új állomány közel tizede, 309 határvadász kaposvárra került, számukra épült az új laktanya.

Az elmúlt két évben a magyar kormány 96,9 milliárd forintot költött az új rendőrök kiképzésére, felszerelésére és infrastruktúrájukra. A kaposvári laktanya ebből 5,7 milliárdba került. Az épületben 110 komfortos, kétszemélyes, emeletes ágyas pihenőszoba kapott helyet saját vizesblokkokkal, a készenlétisek kényelmét emellett edzőterem, konyha, kávézóhelyiség és öltözők szolgálják.

Az viszont továbbra is kérdéses, mindez szükséges-e? 

Papp Károly altábornagy, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója, a migrációs válsággal indokolta a beruházást, mely elengedhetetlen az ország és Európa védelméhez.

– Ha visszatekintünk az elmúlt évekre, akkor látjuk, 2011 óta tömegesen érkeztek illegális migránsok Magyarország, és ezáltal az Európai Unió területére. Négy éve májusban aztán robbant a migrációs bomba, 106 ország állampolgárai próbáltak illegálisan belépni az országba, ám a kormány határozott intézkedésekkel reagált – magyarázta az előzményeket a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója.

A kormány azóta is egy átlag polgár számára láthatatlan problémát orvosol eszméletlen mennyiségű emberi és pénzügyi forrással. 

Szita Károly polgármester az új készenléti rendőröket köszöntötte, mint Kaposvár családjának legújabb tagjait. Háromperces beszédében amúgy tizenkétszer használta a „köszönöm”, s tízszer a „Kaposvár” szavakat…

Az új laktanya a Cser rehabilitációjának része Szita Károly programjában, és a megnyitón is ígért további fejlesztéseket a laktanya környékére, mint például játszótereket, sportpályákat, kondiparkokat és 15 milliós közvilágítást. Nagy kérdés azonban, hogy a kaposváriak ismét felfedezik-e majd maguknak az elmúlt évtizedekben teljesen lelakottá vált parkot, és a fejlesztéseknek köszönhetően megszűnik-e a városrész szlömösödése, illetve ténylegesen javulnak-e a bűnügyi mutatók az állandó rendőri jelenlétnek köszönhetően? 

Ezzel kapcsolatos kérdéseinket nem volt lehetőségünk feltenni Szita Károlynak.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Bogdán Erik