„Én nem Orbánisztánban szeretném felnevelni a gyerekeimet” – Sajtótájékoztatót tartott az MSZP az Európa parkban

2019-04-17 20:58 | #Kaposvár #Politika

Az Európai Parlamenti választásokkal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót szerda délután a Magyar Szocialista Párt az Európa park előtt. Az eseményen részt vett Dr. Ujhelyi István MSZP-s Európai Parlamenti képviselő, Harangozó Gábor, az MSZP Somogy Megyei Területi Szövetségének elnöke és Pintér Attila az MSZP kaposvári elnöke, önkormányzati képviselője.

Az MSZP programjának egyértelmű üzenete van: Európa jelenti Magyarország problémáira a megoldást. Legyen szó a felsőoktatásról, a kis települések leszakadásáról vagy a nyugdíjak és minimálbérek összegéről.

Dr. Ujhelyi István, Harangozó Gábor és Pintér Attila

– A Budai Várból Orbán és barátai nem látják a magyar vidék valódi helyzetét. Azt, hogy a falusi CSOK-ot egy somogyi kis település lakosa sem tudja majd felvenni. Azt, hogy a közmunkásoknak 54 ezer forint nettó fizetésből kell megélniük. Eközben a kormány szervezésével tízezrek jönnek Ukrajnából és a környező országokból Magyarországra dolgozni. Nem azt mondta pont, a magyar kormányzat a nagy plakátjaikon, hogy aki külföldiként Magyarországra jön, az nem veheti el a magyarok munkáját? – ezekkel a kérdésekkel nyitotta meg a sajtótájékoztatót Dr. Ujhelyi István.

Az MSZP képviselői szerint a május 26-i EP választás tétje hogy, Magyarország az Európai Unió része tud-e maradni, vagy a Fidesz kormányzása során még jobban kisodródunk. Az elmúlt 15 évben 300 milliárd forintnyi EU-s forrást kapott Somogy megye, ami a jövőben akár nullára is visszaeshet, ha továbbra is az Orbán kormány EU ellenes politikáját követi az ország.

Azonban az MSZP nemcsak Magyarországot, hanem az Európai Uniót is más politikai alapokra helyeznék. Szociális alapú törvényeket hoznának az EU néppártjainak segítségével.

– Szociális Európaként kell gondolkodnia az EU-nak a következő pár évben. Egy olyan Európaként, ami az emberek fizikai és mindennapi jólétére szán forrásokat. Oktatásra, egészségügyre, szociális képzésekre, kötelező minimálbér biztosítására. Ne lehessen 750 eurónál kevesebb minimálbért adni egy tagállamban sem – fejtette ki elképzeléseiket  a KPSVR.hu-nak Dr. Ujhelyi István.

Hasonló terveik vannak a nyugdíj tekintetében is, ahol 300 euróra szabnák ki a minimumot, bevezetnék a 150 eurós európai családi pótlékot, illetve a felsőoktatásba való integrációt is uniós ösztöndíjak segítségével orvosolnák.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Bogdán Erik