„2030-ra Kaposvár lesz az ország legegészségesebb városa” – Sajtótájékoztatót tartott Szita Károly az Egészséges Kaposvár 2030 programról

2019-04-18 11:46 | #Kaposvár

Az Egészséges Kaposvár 2030 programról tartott sajtótájékoztatót csütörtök délelőtt Szita Károly Polgármester a városházán.

Az eseményt az előző 10 év fejlesztéseinek és beruházásainak összegzésével kezdte Szita Károly. A polgármester elmondása szerint sikerült Kaposvárnak stabilizálódnia a gazdasági válság után, és városunk közel jár a teljes foglalkoztatottság megvalósításához. Az olcsó és környezetbarát energiaforrások és hálózatok kiépítése pedig továbbra is kiemelt figyelmet fog kapni a városvezetéstől. A jövőben azonban nemcsak a gazdasági problémákat szeretné orvosolni a városvezetés, hanem a demográfiai válságot is. Jelenleg évente átlagosan kétszer annyian halnak meg városunkban, mint ahányan születnek. Ezt szeretné megváltoztatni Szita Károly többek között az Egészséges Kaposvár 2030 programmal.

Amíg a Németh István Program középpontjában az infrastruktúra állt, addig az Egészséges Kaposvár 2030 a város lakóit szeretné megszólítani. Ahhoz, hogy ez a program a lehető legsikeresebb legyen, megalapították a Kaposvári Egészségtanácsot. A tanács dolga lesz, hogy kitalálja az Egészséges Kaposvár 2030 programjait, és meghallgassa a városlakók visszajelzéseit, problémáit. 

A tanács tagjai: Papp Lajos szívsebész, Horn Péter agrármérnök, Moizs Mariann, a kórház főigazgatója, Repa Imre, Varga László püspök, Kovács Melinda és Giacomo Pedranzini, a Kométa tulajdonosa.

– A program célja az egészségtudatos gondolkodás népszerűsítése. Az egészségügyi problémák megelőzése legalább olyan fontos, mint a kezelésük. Minél többet foglalkozunk egészségünkkel, legyen az fizikai, lelki vagy mentális, annál ritkábban kell orvoshoz fordulnunk – fejtette ki céljaikat Szita Károly.

A polgármester hangsúlyozta, a program nem az egészségügyi intézmények reformjáról, vagy az egészségügy működésének újragondolásáról, hanem a városlakók egyéni, egészségügyi magatartásának javításáról szól majd.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Bogdán Erik