A Club Aliga esete cáfolhatja, hogy a "Balaton mindenkié"

2019-04-23 22:48 | #Kaposvár #Kitekintés #Politika

A Club Aliga kapcsán rövidesen eldőlhet, igazak-e még Lázár János 2017-es szavai: a Balaton mindenkié.

A balatonvilágosi önkormányzat ingyenes vagyonjuttatás formájában nem csak a Club Aliga strandjára, hanem a kikötőjére és a szállodaépületekre is igényt tart – írja a magyarnarancs.hu.

A hajdani pártüdülő, majd a rendszerváltás után Club Aliga névre keresztelt komplexum szinte teljesen elzárta, illetve elzárja ma is a balatoni települést a vízparttól, mindösszesen egy 90, egy 70 és egy 45 méter hosszú szabad, bárki által megközelíthető partszakasza maradt Balatonvilágoson.

A komplexum tavaly Mészáros Lőrinchez és Tiborcz Istvánhoz is köthető körökhöz került. Amint Fekete Barnabás József, a település független polgármestere hírét vette a Club Aliga tavalyi tulajdonosváltásának, írt egy levelet Bártfai-Mager Andreának, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős, tárca nélküli miniszternek, amelyben bejelentette: a község igényt tart a Club Aliga 2007-es privatizációjakor is állami tulajdonban maradt 9 hektárra.

Fekete arra is hivatkozik, hogy Lázár János akkori kancelláriaminiszter a 2017. december 4-i kormányinfón úgy fogalmazott: „A kormány szándékai szerint a Balaton mindenkié, személyes üzleti szempontok nem írhatják felül a közösség szempontjait”. A polgármester szerint „a Balaton mindenkié elvnek az érvényre juttatását szeretnénk most látni a Club Aliga esetében. Vagyis a mindent eladni mentalitás helyett a közösség érdekeit kérjük figyelembe venni”.

Nemrég Potocskáné Kőrösi Anita siófoki jobbikos országgyűlési képviselő is feltett az üggyel kapcsolatban kérdéseket Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkárnak, aki azt válaszolta, hogy a vagyonkezelői szerződésben szereplő ingatlanokkal kapcsolatban még nem született döntés. „A Magyar Állam szerződéses partnere ezen ingatlanokkal kapcsolatban továbbra is a Pro-Mot Hungária Ingatlanfejlesztő Kft., mely tulajdonosi hátterének esetleges megváltozása önmagában nem érinti a fennálló vagyonkezelési jogviszony tartalmát. Az önkormányzat kérése nyomán megkezdődtek az egyeztetések a kft.-vel arra vonatkozóan, hogy az igényelt ingatlanok tekintetében milyen feltételekkel kerülhetne sor a vagyonkezelői szerződés részleges megszüntetésére” – válaszolta Fónagy.

Ha lefordítjuk az államtitkár válaszát, akkor kiderül: az állam megkezdte a tárgyalásokat a Mészáros-Tiborcz körrel. Fekete Barnabás balatonvilágosi polgármester már az új tulajdonosokat is megkereste levélben konkrét elképzeléseikről érdeklődve, de ez idáig választ nem kapott.

Forrás: delipart.com