Hét zsák szemét a Zaranyi lakótelepen

2019-05-01 17:25 | #Kaposvár #Zöld #Politika

Május elsején, a munka ünnepén rendezte meg az LMP szemétszedő akciójának első állomását. A résztvevők a Zaranyi lakótelep környékét tisztították meg, majd bográcsozással és közös beszélgetéssel ünnepelték a végeredményt. Az eseményen részt vett Kendernay János, az LMP elnökségi tagja és Felder Frigyes LMP-s önkormányzati képviselő is.

A Zaranyi szemétszedés volt az első esemény a kaposvári LMP szemétszedő programsorozatában. Minden hónapban lesz hasonló akciójuk, ahol Kaposvár más-más területeit szeretnék kitisztítani. A lakótelepen, a játszótéren és a környező erdőben összesen hét zsák szemetet szedtek össze a résztvevők.

A „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” mondat nem csupán egy hangzatos mottó, hanem komoly alapjait képezik az LMP politikájának. Erről Kendernay János részletesen beszélt:

– A lokalitás az egyik legfontosabb része a környezetvédelemnek. Azt szeretnénk elérni mind globális, mind magyar viszonylatban, hogy mindenki képes legyen boldogulni ott, ahol született. Ezt érthetjük gazdasági és szociális értelemben is. Azonban ha nem állítjuk meg a klímaváltozást, akkor úgy egyre nagyobb klíma-migrációs hullám fog betörni Európába – fejtette ki elképzeléseiket Kendernay.

A kapitalizmus problémái is többször előkerültek a beszélgetés során, mint például a Kínába kitelepített gyárak hatásai, és napjaink nagy multi-cégeinek átláthatatlansága. Arctalan és személytelen vállalatok kezében összpontosul a profit, és a különbség a felső és az alsó rétegek között egyre csak növekszik.

– Átláthatóvá szeretnénk tenni a gazdaságot. Azt akarjuk, hogy az emberek lássák, hogy honnan és hova érkezik a nagy vállalatok pénze. Le akarjuk venni az adóterheket a választópolgárok válláról, és megadóztatni azokat a nagyvállalatokat, amik a legtöbb káros anyagot bocsátják ki. Azonban amíg a Fidesz van kormányon, és Szíjjártó Péter nyíltan kijelenti, hogy nem fog a német autógyárak érdekeivel szembemenni, addig nem lehet Magyarországot egy zöld jövő felé kormányozni – magyarázta el a gazdasági problémákat Kendernay János.

A gazdasági érdekek és a környezetvédelmi törekvések szembenállása miatt a KPSVR.hu-nak is voltak kételyei a zöld-forradalommal kapcsolatban. Mégis hogyan tudjuk elérni azt, hogy a kapitalizmus lépjen egyet hátrébb a klímaváltozás érdekében?

– A „green-change” már kezdetét vette, és az új generáció képviselői, a fiatalok az utcákra masírozva követelik a bolygó megmentését. A politikusok számára pedig fontos, hogy a kedvükben járjanak. Viszont ha nem hoznak olyan döntéseket, mint amire igényt tartanak, mint például megújuló energiaforrások bevezetése, Sétáló Budapest vagy kartelcégek felelősségre vonása, akkor azok a politikusok el fognak tűnni. Irrelevánssá válnak, mert igenis van igény „zöld” intézkedésekre – mondta el a zöld hullám fontosságát Felder Frigyes.

Felder Frigyes azt is hozzátette, hogy ha az Európai Parlamentben még jobban megerősödik a zöld-frakció, akkor nagyon markáns, „királycsináló” hatása is lehet. Mivel így azokra a döntésekre fog inkább rábólintani a parlament, melyek klímaváltozás elleni harcban fontos szerepet töltenek be. Így mind gazdasági, politikai és társadalmi érdekké is válhat bolygónk megmentése.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Bogdán Erik