45.000 kiló haltetem és rendkívüli közgyűlés. Eddig itt tart a Deseda halpusztulási ügye

2019-05-02 12:40 | #Kaposvár #Zöld

Elképesztő mennyiségű, 45 tonna, busatetemet mosott partra a víz a Desedában. A Kaposvári Sporthorgász Egyesület gőzerővel dolgozik, hogy eltakarítsa a tetemeket, de kevés az ember és eszköz egy ilyen mértékű probléma kezelésére, a városgondnokságtól pedig csak komótosan érkezik a segítség.

Megkerestük Kozári Miklóst, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnökét, hogy mi áll a halpusztulás hátterében és mikor fog megtisztulni a Deseda.

Kérdésünkre elmondta, hogy a hetvenes-nyolcvanas években betelepített busa nem egy őshonos faj, a melegebb környezetet kedveli, nem a desedai viszonyokat, így nagy valószínűséggel elöregedés áll a halpusztulás hátterében. Ezt támasztják alá a laborvizsgálatok is, melyek nem mutattak ki semmilyen fertőzést, vírust vagy baktériumot. 

Az egyesület elnöke elmondta még, hogy ők a horgászat miatt bérlik a tavat, amit nem zavar a busatetemek felszínre kerülése, de mégis rájuk hárulnak a takarítási feladatok is. Szita Károly javaslatára a közgyűlés megszavazott 1 millió forintot a helyzet kezelésére, illetve a takarítás végeztével akár a költségek felét is átvállalhatja majd az önkormányzat, azonban utóbbiról hivatalos értesítést még nem kapott az egyesület. A két hete felajánlott pénz pedig még nem érkezett meg, de az egyesület már több mint 4 millió forintot költött a takarításra és a vizsgálatokra. 

- De a legnagyobb probléma itt nem is a pénz, hanem a munkaerőhiány. Nagyon kevés emberünk van erre a munkára, szám szerint hat, akik dupla műszakban tisztítják a tavat - tette hozzá Kozári Miklós. Sajnos embert, erre a munkára nem lehet találni. Kaptunk közmunkásokat, de ők nem voltak hajlandók a halhoz hozzáérni. Viszont kaptunk rakodógépet, ami lényegesen megkönnyíti a halak pakolását. Hálásak vagyunk a Kötél Egyesületnek is, akik jöttek és segítettek nekünk a munkában, sajnos ezt az egyik motorcsónakunk bánta. Közös érdek lenne a tó mielőbbi megtisztítása, a szándékot látjuk, csak a tetteket hiányoljuk.

Megkerestük a városgondnokságot is, ahol Herczeg Attila elmondta, hogy a Kaposvári Sporthorgász Egyesület haszonbérleti szerződésben áll a várossal, így az ő feladatuk a Deseda vizének kitakarítása. Viszont azt is elmondta, hogy a városgondnokság mindent megtesz azért, hogy az egyesület munkáját segítse. Jövő héten újabb közmunkásokat küldenek a Desedához, illetve egy motorcsónak beüzemelésén is dolgozik jelenleg a gondnokság. Herczeg Attila azt is kiemelte, hogy az egyesülettel közös érdekükben áll a Deseda karbantartása és kitakarítása.

Továbbá felkerestük az ellenzéki pártokat, akik rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezték a desedai haltetemekkel kapcsolatban.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: KPSVR.hu