Katasztrófa helyzet a Desedán! Már a ponty is pusztul. – mondják a helyi horgászok - KÉPEK

2019-05-03 15:52 | #Zöld #Kaposvár

HELYREIGAZÍTÁS: Tévesen állítottuk azt, hogy Kaposvár Megyei Jogú Város részéről Herczeg Attila, a városgondnokság vezetője azt nyilatkozta internetes oldalunknak, hogy a desedai halpusztulás során a helyzet egyre csak romlik. Ezzel szemben a valóság az, hogy Herczeg Attila ilyet nem mondott, és az állítás egyébként sem felel meg a valóságnak. Herczeg Attilától és az olvasóktól is elnézést kérünk a valótlan közlésért.

Tegnap számolt be a KPSVR a desedai halpusztulás eddigi fejleményeiről. Megkérdeztük a horgászegyesület vezetőjét, aki elmondta, hogy a természetes elöregedés áll a háttérben, viszont óriási feladatot jelent nekik a tó megtisztítása, amihez nagyon lassan kapnak csak segítséget. Ígéret már van a városháza részéről, de konkrétumok még alig. 

Megkerestük a városházát is az üggyel kapcsolatban, ahol Herczeg Attila elmondta, hogy a Kaposvári Sporthorgász Egyesület haszonbérleti szerződésben áll a várossal, így az ő feladatuk a Deseda vizének kitakarítása. Viszont azt is elmondta, hogy a városgondnokság mindent megtesz azért, hogy az egyesület munkáját segítse, azonban a helyzet egyre csak romlik.

Új fejlemény a történtekkel kapcsolatban, hogy nem csak a busa, de már a ponty is pusztul. Meggyes József kaposvári horgász, aki rendszeresen jár a Desedára horgászni beszámolt róla, hogy a pontypusztulás is tömeges jelenség, tehát nem egy-egy esetről van szó. A magyaregresi ág tele van pontytetemekkel, de az egész tóban vannak elhullott állatok. A horgászok azt mondják, hogy ez nem a szokásos tavaszi pusztulás. Úgy érzik hülyének nézik őket és mellébeszélnek az illetékesek.

Az sem igaz, hogy nem zavarja a horgászokat a jelenség. Az igaz, hogy a versenyek előtt megtisztítják azt a szakaszt, ahol éppen zajlik az esemény, de a helyi hobbipecásokat, bizony zavarja az elviselhetetlen bűz és az oszló haltetemek látványa.

A helyi horgászok azt sem értik, hogy mi tart ennyi ideig. Elmondásuk szerint katasztrófahelyzet van és mindenkinek az lenne az érdeke, ha mielőbb megoldódna.

 

Szerző: KPSVR.hu

Fotók: Meggyes József