„Az akadálymentes közlekedés nem biztosított” – Nem biztonságos a rámpa a felüljárón

2019-05-09 13:34 | #Kaposvár

Elkezdték a donneri felüljáró Petőfi tér felőli részének bontását, ezért a felüljáró feléig, a lépcsőkig le lett zárva a híd. Ez a gyalog közlekedőket nem nagyon korlátozza, viszont a biciklis, babakocsis és mozgáskorlátozott közlekedést annál inkább.

A felüljáró donneri oldalán és a lépcsőnél több tábla is jelzi, hogy „az akadálymentes közlekedés nem biztosított”. A rámpához külön használati utasításokat is adott a városvezetés: ha babakocsival közlekedünk, előbb vegyük ki a gyereket a kocsiból, mielőtt letoljuk a rámpán, illetve a rámpán biciklizni szigorúan tilos.

A KPSVR.hu megkereste Tóth Istvánt, a város főmérnökét is a lejáróval kapcsolatban, aki elmondta, hogy az új felüljáró megépüléséig – ami feltehetően késő őszre fog elkészülni – ez a rámpa áll majd a városrész lakosainak a rendelkezésére, ha ezen az útvonalon szeretnék megközelíteni a belvárost. 

Több olvasónk is jelezte, hogy szerintük nem biztonságos ez a megoldás, illetve kerekesszékkel lehetetlen lemenni a rámpán. Az utóbbit Tóth István is megerősítette, miszerint kerekesszékkel semmiképp se használják a lejárót. Biciklivel is csak tolva, babakocsival, meg csak akkor, ha kivették a gyereket, ahogy az a táblákon is olvasható. A főmérnök szerint technikailag nem volt más lehetőség, nem tudtak ennél jobb megoldást kialakítani az akadálymentes közlekedés biztosítására.

Így a kerekesszékkel vagy mozgássérült elektromos motorral közlekedő kaposváriaknak más útvonalat kell választaniuk, ha a Donnerből be akarnak jutni a belvárosba.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Bogdán Erik