Feljutott a Rákóczi! Öt év után ismét az első osztályban a kaposvári zöld-fehérek

2019-05-12 18:55 | #Kaposvár #Sport

Története során ötödik alkalommal jutott fel a legmagasabb osztályba a Kaposvári Rákóczi labdarúgó-csapata. A zöld-fehérek vasárnap délután 5-2-re győztek Dorogon, s így egy fordulóval a másodosztályú bajnokság vége előtt bizonyossá vált, hogy az Vasas nem érheti utol pontszámban Waltner Róbert együttesét, mely így a Zalaegerszeg mögött második helyen zár az NB II-ben.

Azt már a dorogi összecsapás előtt lehetett tudni, hogy a kaposváriaknak elég egyetlen pontot szerezniük az utolsó két fordulóban, hiszen hat ponttal vezettek a harmadik helyen álló Vasas előtt, azaz az angyalföldiek elméletileg még ledolgozhatták volna a különbséget. A Rákóczi azonban nem elégedett meg a feljutást érő döntetlennel, s magabiztosan nyerte meg a mérkőzést. Nagy Richárd már az első percben vezetést szerzett 11-esből, s ugyan Paudits a 20. percben szintén büntetőből egyenlített, hatvan másodperccel később Vachtlernek köszönhetően már ismét a Kaposvár vezetett, sőt, a szünet előtt Nagy Krisztián is betalált, így 3-1-es vendégvezetéssel kezdődött a második félidő. Melynek közepén Paudits ismét betalált, de Ádám góljával egyértelművé tette a Rákóczi győzelmét és ezzel feljutását, Rajczi találata pedig már csak hab volt a tortán!

A kaposváriak öt év után térhetnek vissza a legjobbak közé, méghozzá úgy, hogy négy év alatt a negyedik vonalból, azaz a megyei bajnokságból küzdötték vissza magukat, miután 2015-ben, amikor kiestek az NB II-ből anyagi okok miatt a megyei pontvadászatban indulhattak csak el. Egy év alatt sikerült feljutniuk a harmadik vonalba, ahol az első évben bronz, a másodikban viszont aranyérmet szereztek, így az idén újoncként már a másodosztályban szerepelhettek, s végül ezüstérmesként és feljutóként zártak, azaz egy naptári éven belül két osztályt is ugrott felfelé a csapat. Ez amúgy nem egyedülálló a Rákóczi történetében, hiszen az 1987-88-as feljutást megelőzően is csak egy évet töltöttek az NB II-ben, ahová az akkori Dráva-csoportból, vagyis a harmadik vonalból jutottak fel.

Ha vállalják az NB I-es szereplést, a zöld-fehérek 16. első osztályú szezonjukat kezdhetik meg a nyáron. Először az 1975-76-os bajnokságban játszhatott a legjobbak között a Rákóczi, mely akkor három évet töltött a legmagasabb osztályban, ahonnét 1978-ban esett ki. Két év másodosztály után az 1980-81-es szezonban ismét NB I-esnek modhatta magát a csapat, mely akkor csak átszállójegyet vett az első osztályba, sőt, újabb év múltán már a területei bajnokságban, azaz a harmadvonalban találta magát. Harmincegy évvel ezelőtt térhetett vissza ismét az NB I-be a zöld-fehér gárda, ám egy szezon után ismét a másod-, majd újabb szezon múltán már ismét a harmadosztályban találta magát. Legutóbb 15 esztendeje ünnepelhetett feljutást a kaposvári publikum, s a Rákóczi akkor tíz szezonon át sikeresen megragadt a legjobbak között, míg 2014-ben búcsúzni kényszerült.

Öt év böjt után viszont az utolsó fordulóban már NB I-esként fogadhatja a Soroksárt Waltner Róbert csapata.

Szerző: KPSVR.hu

Fotó: rakoczifc.hu