Tizenegy bemutatóval készül a Csiky, Vidnyánszky Attila rendezi a díszelőadást

2019-05-13 16:12 | #Kaposvár #Kultúra

- Nagy utat tettünk meg 2016 novembere óta, amikor is ki kellett kiköltöznünk a színház épületéből , mert megkezdődött a felújítás – vezette fel a kaposvári Csiky Gergely Színház évadismertető sajtótájékoztatóját Fülöp Péter, a teátrum igazgatója.

. – Bár néhányan szerették volna, a színház nem omlott össze, sőt, megerősödött – jelentette ki, majd adatokkal próbálta alátámasztani állítását: az eltelt két és fél évben 40 új bemutatót tartottak, 909 előadást játszottak – ebből 142-t házon kívül -, s 23 fesztiválon vettek részt. Arról viszont nem beszélt az igazgató, mennyivel esett vissza a bérletesek száma…

Komoly tervekről viszont igen, az új épületben a magyar színházi élet meghatározó tagjává akar válni a társulat, mely több intézménnyel is együttműködik a jövőben, emellett a színház cirkuszi és balettelőadásoknak, divatbemutatóknak és kiállításoknak is otthon ad majd.

- A következő évben szeretnénk elérni a százezres látogatószámot – jelentette ki az igazgató, a jelenlegi nézőszám viszont szintén nem hangzott el. Fülöp Péter arról is beszélt, elindítottak egy mecenatúra programot, melyhez elsőként a Schneider Autóház és a Saxoo London csatlakozott.

Azt Szita Károly polgármester is elismerte, nehéz két és fél évadot tudhat maga mögött a társulat, melyre október 23-án nyitó díszelőadás vár. Fekete Péter kulturális államtitkár pedig arról beszélt, hogy Kaposvár lesz az első vidéki város, ahol befejeződik egy színház-felújítás, méghozzá szerinte balhé nélkül - úgy látszik, vagy nem hallott például a kaposújlaki erdőszélen illegálisan lerakott bontási hulladékról, s hogy az egész akciót ráverték egy alvállalkozóra, aki végül öngyilkos lett, vagy ez nála nem érte el a balhé kategóriát…

A jövő évi műsortervet Olt Tamás művészeti igazgató ismertette, s ő mutatta be a társulat új tagjait is: négy fiatalt a Kaposvári Egyetem végzős színészhallgatói közül szerződtettek, Voith Ági, Szalma Tamás, Mészáros Tibor és Krajcsi Nikolett is csatlakoznak a társulathoz, melyhez egy év szünet után visszatér Hüse Csaba. Az évadnyitó díszelőadást rendező Vidnyánszky Attila kiemelte, nyolc éve nem vállat évad közbeni rendezést, ám a kaposvári megkeresésnek nem tudott ellenállni.

A Csiky Gergely Színház 2019-20-es évadának bemutatói:

DarabRendezőBemutató előadás ideje
NAGYSZÍNPAD:  
Csiky Gergely: BuborékokVidnyánszky Attila2019.  október 23.
Peter Stone: Sugar – Van aki forrón szeretiVerebes István2019. december 20.
Anton Pavlovics Csehov: CseresznyéskertDavid Doiasvili2020. március 20.
Kálmán Imre: CsárdáskirálynőKeresztes Attila               2020. május 8.
KAMARA:  
Tasnádi István: KartonpapaTasnádi Csaba2019. november 23.
Lev Tolsztoj: Legenda a lórólIlja Bocsarnikovsz2019. december 20.
Alexandre Dumas-Jean-Paul Sartre: Kean, a színészHorváth Illés2020. május 2.
GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI ELŐADÁSOK:  
Presser-Sztevanovity D.-Horváth: A padlásBergendi Barnabás2019. november 5.
Fekete István: TüskevárOlt Tamás2020. február 13.
PÖTTÖM BEMUTATÓ:  
Jiránek-Sebánek: Bob és BobekGulyás Anna 2020. március 17.
KOPRODUKCIÓK:  
Török Tamás: DámákTörök Tamás2019. július 25.  
DiPietro: Ügyes kis hazugságokSzalma Tamás2019. augusztus 8.

Szerző KPSVR.hu

Fotó: Kiss Nikolett