Miért ázott be három iskola? Semmi közötök hozzá!

2019-05-20 23:08 | #Kaposvár

Két héttel ezelőtt kereste fel a KPSVR.hu szerkesztősége a Szemeco Kft.-t a Gárdonyi és a Toldi iskola beázásával kapcsolatban, mivel mindkét iskolán ez a cég végzett felújításokat. Válaszokat azóta sem kaptunk kérdéseinkre. Ahogy a szerkesztőségünknek, úgy Kaposvár lakosainak sincsen semmiféle rálátása a cég tevékenységére és munkájára, csupán baklövéseinek végtermékét tapasztalhatjuk meg, az iskolák diákjai és tanárai a saját bőrükön. Azonban a Szemeco Kft. mindezek ellenére is tovább élvezi a kaposvári városvezetés bizalmát, sőt, általában a kötbért is megússza.

Kaposváron a közelmúltban három iskola is súlyosan beázott. A Gárdonyi iskola életveszélyes állapotba került, oktatásra alkalmatlanná vált, a Toldiban is komoly gondokat okozott az esőzés, amely azóta a Kisfaludyt sem kímélte. A három esetben az a közös, hogy az iskolákban energetikai korszerűsítés kezdődött, mindenütt az időjárási előrejelzésekkel nem törődve bontották meg a tetőszigetelést – és mindenütt a Szemeco Kft. volt a kivitelező. A cég korántsem ismeretlen a kaposváriak előtt: az elmúlt öt évben ugyanis elképesztő sikerszériát tudhat maga mögött Kaposváron. Az ötven-háromszázmilliós projekteknél nem nagyon akadt ellenfele, ha elindult. 2017-ig a 4,4 milliárdnyi, megkötött, uniós finanszírozású kaposvári szerződésből 3,6 milliárdot nyert el a Szemeco Kft. – írja a Népszava.

A Szemeco Kft. esete azért is furcsa, mert a városvezetés lelkesen emlegeti, hogy az önkormányzati munkákat jellemzően helyi vállalkozások nyerik el. A Szemeco Kft. azonban legfeljebb papíron kaposvári. Noha a városban van a címe, a cég tulajdonosai közül egyik sem kaposvári 2015 óta. Egy egri és egy alsónémedi magánszemély, továbbá a budapesti Arator Környezetvédelmi Kft. a cég gazdája. Utóbbi társaságnak sem kaposváriak a tulajdonosai. Nem mellékes az sem, hogy a sokáig évi százmillió forint körüli bevételt elérő cég forgalma a mostani tulajdonosi kör érkezése után, 2015-ben ugrott meg hirtelen 1,1 milliárdra – számolt be a „kaposvári” cég hátteréről a Népszava.

Az iskolai beázások mellett a határidőkkel is hadilábon áll a Szemeco kft., kivitelezései során már több alkalommal is kicsúszott az időből a cég, mint például a csapadékvíz-elvezetők kialakításánál, a régi sportcsarnok rekonstrukciójánál, a Deseda-tározó turisztikai fejlesztésénél, orvosi rendelők és a kórház déli tömbjének korszerűsítésénél, az ipari parkoknál, és a tüskevári vasúti csomópontnál is. A városvezetés azonban továbbra sem elégedetlenkedik a munka minőségét vagy gyorsaságát illetően. Sőt, arra is találni példát, hogy az eredeti befejezési időpont napján módosította Kaposvár a szerződéseket, elesve ezzel a kötbértől, amely napi szinten a nettó bekerülési ár fél-egy százalékát jelentette egyes esetekben.

Figyelemre méltó az is, ahogyan elnyerte a megbízásokat a társaság. A munkák közül sokat alvállalkozókkal tudott elvégeztetni: a Szemecónak ugyanis eredendően nem volt saját kapacitása az elnyert munkák kivitelezésére. Feltűnő az is, hogy a közbeszerzéseken – amelyek általában meghívásosak voltak – a Szemeco riválisai gyakorta amatőr hibákkal tarkított ajánlatokat tettek. Noha a cég nem kaposvári és nem kellően pontos, nem veszítette el a városvezetés bizalmát. A társaság tavaly szeptemberben elnyerte 10 városi intézmény energetikai korszerűsítését, összesen 1,38 milliárd forintért. Ezekért a munkákért egy helyi cég szállt még versenybe, ám hibáktól hemzsegő pályázatokat adott be – írja a Népszava.

Bár több milliárd forintos beruházásokat kap a várostól a Szemeco Kft., a cég mégsem tartja fontosnak, hogy tájékoztassa a város lakóit a beruházások menetéről, az esetleges komplikációkról, vagy következményekről, a hibákért történő felelősségvállalásról nem is beszélve. A kaposváriak pénzéből dolgozik a Szemeco Kft., azért a város polgárainak jogában áll tudni, mi megy végbe a fejük felett, az iskolákon végzett energetikai fejlesztések esetében szó szerint.

Ha önök felújítást végeznek otthonukban, és fizetnek egy mesterembernek a munkáért, akkor joggal várják el a tájékoztatást. Ha ez így van, akkor miért kivételez a városvezetés a Szemeco Kft. javára a kaposvári polgárokkal szemben?

Forrás: nepszava.hu

Fotó: Bogdán Erik