Itt az utolsó esélyünk a klímaváltozás megállítására

2019-05-22 00:22 | #Kaposvár #Politika #Zöld

Sajttájékoztatót tartott az LMP kedd délután a Kossuth téren az EP-választás fontosságáról és a klímaváltozás megakadályozásáról. Az eseményen részt vett Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője és Felder Frigyes LMP-s önkormányzati képviselő.

– Az elkövetkezendő tíz év az utolsó lehetőségünk arra, hogy megállítsuk a klímaváltozást. A következő öt évben, ha sikerül Európának egy zöld gazdasági fordulatot létrehoznia, akkor még azelőtt megállíthatjuk a klímaváltozást, mielőtt maradandó károkat okoznánk a bolygón. Ha ez megtörténik, akkor később a többi globális játékost is meg tudjuk győzni a klímaváltozást illetően. Ehhez most a zöldeknek nagyon erős képviseltséget kell összehoznia az Európai Parlamentben, és Magyarországon ezt a feladatot az LMP fogja beteljesíteni – mondta el beszédében Vágó Gábor.

A globális cselekvések mellett a helyi akciókra is felhívta a figyelmet az LMP listavezetője, méghozzá az energetikai beruházások fontosságára, melyeket ki kell bővíteni a közintézmények mellett a panelházak és családi házakra is, illetve a napelemek felszerelését is sürgetnie kell a helyi önkormányzatoknak. Az ilyen beruházásokra még több uniós forrást szeretne kiharcolni az LMP az Európai Parlamentben. 

Kaposvár energetikai fejlesztéseiről és azok problémáiról Felder Frigyes beszélt részletesen, elsősorban a helyi kivitelező munkájának hiányosságairól, és kettős mércéjéről, miszerint zöld fejlesztések kivitelezése közben veszélyes építkezési hulladékot hagyott a felújítások helyszínén hetekig. Az LMP-s képviselő bejelentetésének köszönhetően már elkezdték a törmelék elszállítását, viszont a jövőben azt szeretné az LMP, ha nem történnének hasonló anomáliák ilyen beruházások közepette: „Egy zöld város nem engedheti meg magának, hogy olyan vállalkozókkal dolgozzon együtt, akik zöld beruházások alatt zárójelbe teszik a környezetvédelmi előírásokat” – tette hozzá Felder Frigyes. Helyi szemétszedő projektjükről is beszélt Felder, amit a jövőben is folytatni fognak egész éven keresztül.

A KPSVR.hu szerkesztősége arra is kíváncsi volt, hogy mit üzen Vágó Gábor azoknak a magyar szavazóknak, akik úgy gondolják, hogy a globális klímaváltozás nincsen hatással Magyarországra?

– Ha kinéz valaki az ablakon, akkor azt látja, hogy májusban egyik nap hó esik, másnap perzselő napsütés, harmadnap pedig októberi zivatar. Ez a bolond idő a klímaváltozásnak köszönhető, ahogy az is, hogy áprilisra elfogyott a magyar krumpli a piacokról, és az is, hogy különböző élősködők inváziója sújtja a gazdálkodást, mint például a spanyol csigák „rajzása” a kiskertekben. Számos jele van a klímaváltozásnak. Évtizedek óta tudjuk, hogy meg fog történni, évtizedek óta beszélünk róla, de most ideje cselekedni is. Ezért várjuk azt a magyar állampolgárokról, hogy felelős döntést hozzanak az idei EP-választáson – mondta el szerkesztőségünknek Vágó Gábor.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Bogdán Erik