Válságban a belvárosi üzletek

2019-06-13 14:34 | #Kaposvár

Tavaly kezdték el az új intermodális csomópont építését, ami miatt a régi távolsági buszállomást lebontották, és ideiglenesen új helyre költöztették, a vásártérrel szembe, a város másik végébe. Az építkezések miatt nemcsak a zaj okoz kellemetlenséget a környék üzleteinek, hanem a forgalmuk is jelentősen visszaesett.

A KPSVR.hu körülnézett a környék üzleteiben, és megkérdezte a boltok vezetőit, milyen hatással volt forgalmukra az építkezés? A válasz mindenhol egyöntetű volt: jelentősen, helyenként harmadára csökkent a forgalom.

A legnagyobb bevételkiesést a Teleki utca ruha- és textilboltjaiban tapasztalták. A Lux bőrdíszmű 15 éve üzemel az utcában, azonban az építkezések óta a csőd szélére sodródott. A bolt bevétele egyharmadára csökkent, a fonyódi piacon eladott termékekből tartja fent jelenleg az üzletet a tulajdonos. A Tritex textiláruháznál is hasonló a helyzet. Amióta lebontották a buszállomást, a bevételük közel a felére csökkent, sőt az egyik alkalmazottjukat is el kellett bocsátaniuk. A Júlia divatárubolt is rengeteg nehézséggel küzd, akárcsak a Flamingó bőrdíszmű, ahol napi több tízezer forintos kieséről mesélt szerkesztőségünknek az üzletvezető.

Ezek az üzletek a távolsági buszállomásra érkező, illetve onnan induló emberekre építettek, ez a fogyasztói bázis jelentette megélhetésük alapját. E réteg igényeinek megfelelően állították össze a kínálatukat és áraikat, ők jelentették a pénzügyi biztonságot és stabilitást. Az építkezések kezdetével azonban eltűntek a vásárlók, s nem pár száz, hanem több ezer potenciális kuncsaftról van szó. A környék forgalma, s így az üzletek bevétele csökkent, a bérleti díjak azonban nem, ahogy az iparűzési adó sem.

A városvezetés azonban nem nyújt semmilyen segítséget az építkezések miatt a csőd szélére sodródott boltoknak. A Tritex tulajdonosa levélben is megkereste az önkormányzatot, mely csak annyit válaszolt, hogy ezt a helyzetet – ami szerintük minden építkezésnél normális – át kell vészelniük a boltoknak, mert a felújítások és az építkezések után ragyogó időszak vár majd rájuk.

Sok bolt azonban nem fogja megérni ezt a „ragyogó időszakot”. A Teleki utcában már bezárt a fornettis és a Kapos Festék is, a szerpentin lebontásával pedig tovább csökkent a forgalma egyes boltoknak, mint például a Leguán díszállatkereskedésnek. Az építkezések azonban nemcsak a Teleki utca boltjait érintették, hanem az Irányi Dániel utca üzleteit is, például a Tom Marketet, ahol a tulajdonosok két éven át tartó munkája és fejlesztése ment füstbe a buszállomás eltűnése miatt, de a Somogy Áruház emeletén található Centrum Áruház forgalma is több mint a felére csökkent.

Ha nem csúsznak a kivitelezéssel, akkor 2020 tavaszára befejezik az építkezéseket, és minden visszatérhet a régi kerékvágásba. A kérdés, hány üzlet fogja megérni ezt a dátumot?

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Bogdán Erik