A helyi Fidesz állhat a lejáratás hátterében?

2019-06-13 10:30 | #Kaposvár #Politika

A tavalyi országgyűlési választások eredménye megmutatta, a kormánypártok ellen csak a teljes ellenzéki összefogás léphet fel eséllyel. Az önkormányzati voksoláson a siker persze így sem garantált, de a szavazatmaximálás érdekében csakis úgy lehet megragadni a vélt-valós esélyeket, ha a pártok, összefogva a civilekkel minden körzetben, illetve a polgármester-választáson egyetlen jelöltet állítanak szembe a Fidesz-KDNP-s indulóval.

Mint megannyi településen, az ellenzék Kaposváron is rátalált a helyes útra, az ellenzéki pártok közül az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum is beállt a változás igényével megalakult Kaposváriakért Egyesület mögé, hosszú távú, öt éves szerződést kötve a civil szervezettel, s az összefogás szükségességét hangoztatja a hajdani Együtt egyik formációja, a Polgári Szabadság Platform is. A két civil formáció jelenleg is egyeztet az együttműködés lehetőségéről, azaz úgy tűnik, az ellenzéki oldal minden szereplője megértette, mi a köz egy jelentős részének akarata.

A tavalyi parlamenti, illetve a májusi EP-választások eredményei ugyanis azt mutatják, hogy Kaposváron többen szavaztak a kormánypártok ellen, mint rájuk: egy éve a Fidesz-KDNP 42 százalékot ért el a városban, az uniós választáson pedig 49-et, ami egyik esetben sem abszolút többség. Vagyis – noha értelemszerűen egy országos választás eredményeiből nem lehet egyenes következményeket levonni egy helyi voksolásra – a számok azt mutatják, Kaposváron a szavazók elvileg jelentősebb része elégedetlen a jelenlegi hatalommal. Egy minimálisan is komolyan vehető ellenzéknek éppen ezért kötelessége megadni az esélyt a változást akaróknak, s ehhez túl kell lépni a régi sérelmeken, érdek- és ideológiai különbségeken. Értelemszerű, hogy egy ilyesfajta kiegyezésnek vesztesei is lesznek, de elvben minden érintett be kell, hogy lássa, a cél érdekében fel kell adni az egyéni ambíciókat.

És bár a tárgyalások-egyeztetések még nem zárultak le, láthatóan máris akad, aki nem tud azonosulni a fenti minimálelvárással, azaz saját érdekeit mindennél előrébbvalónak tartja. Más magyarázatot ugyanis nehéz találni a 2014-ben polgármesteri álmokat szövögető, ám a voksolást Szita Károllyal szemben 65-20-ra elveszítő, s így az MSZP-DK-Együtt közös kompenzációs listájáról a városi közgyűlésbe kerülő, majd mára már csak a DK színeiben, de a párt érdekei ellen politizáló Kováts Imre megnyilvánulásaira. Míg pártja a Kaposváriakért Egyesület egyik támogatója, addig Kováts látványosan fúrja az összefogást és a civil szervezet által polgármester-jelöltnek felkért vállalkozót, Horváth Ákost.

Az is érdekes, hogy Kováts Imre már akkor kiszivárogtatta a vállalkozó nevét, amikor a felek még csak tárgyaltak egymással, ráadásul úgy állítva be Horváthot, mintha a Fidesz-KDNP helyi országgyűlési képviselőjének, a Szita Károllyal nem éppen felhőtlen viszonyt ápoló Gelencsér Attilának bármi köze lenne a jelöléséhez, ami nyilvánvalóan hazugság. 

Szerdán aztán még messzebb ment Kováts, azzal vádolta meg Horváth Ákost, hogy offshore céget vezet, s emiatt a DK nem támogathatja. Indoklásként felhozta, a vállalkozó cégét a Pest megyei Újlengyelbe jegyezték be, szimplán iparűzésiadó-elkerülési céllal, s nem lehet olyasvalaki kaposvári polgármester-jelölt, aki egyéni gyarapodása érdekében megkárosítja a várost. Arról azonban nagyvonalúan megfeledkezett, hogy Horváthnak az újlengyeli csak az egyik vállalkozása, mely ráadásul Kaposváron semmilyen tevékenységet nem végez – és a képviselő állításával ellentétben nem is offshore -, ellenben azzal a cégével, mely a megyeszékhelyre van bejegyezve, s természetesen itt fizet minden adót és járulékot. Amikor ezzel többen is szembesítették, Kováts továbbra is csak az újlengyeli cégről írt és offshore-ozott, s arra hivatkozott, neki tiszta a lelkiismerete, s hogy az értékrendje szerint Horváth cége offshore – mintha ez nem egy közgazdasági-jogi fogalom, hanem egyéni döntés kérdése lenne… 

Az viszont mindenképpen az egyéni döntése, hogy képtelen elfogadni, előfordulhat, hogy a következő közgyűlésben már nem lesz számára hely. Melyhez annyira ragaszkodik, hogy a képviselői széke érdekében láthatóan mindenre képes, akár az ellenzéki összefogást is ellehetetlenítené. 

A kérdés, hogy ez a lejáratás már a helyi Fidesz akciója, melyhez megnyerték maguknak a sértett Kováts Imrét, vagy a képviselő önszántából cselekszik az ellenzék és saját pártja érdekei ellen? 

 

Szerző: kpsvr.hu

Fotó: kapos.hu