Alapkő: megkezdődhet Közép-Európa legnagyobb naperőművének építése Kaposváron

2019-06-17 15:53 | #Kaposvár #Zöld

Fészerlak szomszédságában, a 61-es elkerülőút mellett rakták le hétfőn délután Közép-Európa legnagyobb, 200 hektáros, közel 100 megawattos naperőművének alapkövét. A 32 milliárd forintos beruházást a kínai China National Machinery Import & Export Corporation (CMC) valósítja meg.

- Egy ötvenezres város teljes villamosenergia igényét kielégíti a naperőmű – vezette fel az ünnepélyes ceremóniát Szita Károly polgármester, aki szerint a kiváló éghajlati adottságok mellett a kínaiak azért döntöttek Kaposvár mellett, mert a város olyan hely, ahol ahelyiek elkötelezettek a környezetvédelem iránt. 

Liu Bo, a kínai nagykövetség kereskedelmi attaséja szerint a mostani időjárás is azt mutatja, a helyszín alkalmas a naperőmű létesítésére. A CMC-ről elmondta, az egyik legnagyobb kínai projektmenedzser cég, mely eddig százmilliárd dollár értékben fektetett be világszerte.

Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője szerint több éves előkészítő munka előzte meg a beruházást, mely tökéletesen illeszkedik az ország klímacéljaihoz, s hozzájárul az ország energiabiztonságához.

- Magyarország 1990 óta 32 százalékkal csökkentette szén-dioxid kibocsátását, s a cél 2030-ra a negyven százalék – jelentette ki a miniszter, aki szerint 2050-re megvalósulhat az ország teljes karbonsemlegessége. Állította, tévút az atomenergia és a megújuló energiák szembeállítása – az amerikai MIT egyetem egyik tanulmányára hivatkozott –, atomenergia nélkül nincs hatékony klímavédelem, éppen ezért élvez prioritást idehaza a paksi erőmű bővítése.

Palkovics arról is beszélt, hogy nem a kaposvári az egyetlen közös beruházás a CMC-vel, komoly együttműködést terveznek a kínai partnerrel  hasonló projektekben, valamint a kutatásban, illetve az energiatárolásban, ráadásul a CMC a regionális központját is Magyarországra hozza, ahonnét 16 országot látnak el, koordinálnak majd. A miniszter hozzátette, a 2018-as szintről 2022-ig a megkötött szerződéseknek köszönhetően 2700 MW-ra nőhet a megújuló energiatermelése az országnak, mely 2030-ra akár a 7000 MW-ot is elérheti.

Ruan Guang, a CMC elnöke bemutatta cégét, mely 1950 óta van jelen Magyarországon, s bár eddig jellemzően Délkelet-Ázsiában és Közép-Amerikában bizonyult aktívnak, régóta keresték a lehetőséget, hogy egy referenciamunkával Európában is megvethessék a lábukat: ez lett a kaposvári naperőmű, mely évi 120 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását vált ki. A cégvezető azt is megígérte, a naperőmű építésénél amennyire lehet, magyar vállalkozókkal dolgoznak majd együtt.

Szező: KPSVR.hu

Fotó: pexels.com