A NER Somogyért

2019-06-20 09:47 | #Kaposvár #Politika

A Nemzeti Együttműködés rendszere. Az ország kisebbik része benne, a nagyobbik része távol tőle. Somogyban sincs ez másképp. Aki itt benne van, látványosan teszi. Merthogy, aki haszonélvezője a rendszernek, az kimutatja odatartozását, hiszen még többet remél. Vagy meg akarja őrizni addigi előnyeit.

A cikk szerzője Varga Zsolt a Jobbik Somogy 1. Kaposvár választókerületi elnöke, korábban a Somogy Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság igazgatója volt, azelőtt pedig Somogy Megyei Önkormányzat Park Szociális Otthon és Módszertani Intézmény igazgatója. A jövőben több cikkre is számíthatnak tőle a KPSVR.hu olvasói.

Az talán még érhető is, hogy a fideszes közéleti szereplők és az ő lelkes közönségük NER rajongó. Az viszont kevéssé értelmezhető, hogy a magukat civilnek, vagy függetlennek nevező ismert somogyi emberek, hogyan váltak a rendszer részeivé és szolgálóivá. Pár éve még elképzelhetetlennek tűnt, hogy a fideszes vezetőkkel korábban háborúkat vívó politikusok ma hogyan kerülnek egy színpadra Szita Károllyal, vagy Gelencsér Attilával és Bíró Norbert megyei közgyűlési elnökkel.

Például itt van Gyenesei István. Pár éve még Facebook oldalán osztotta meg közös fotóját az autójába felvett migránsokról, majd nem sokkal később a fideszes Gelencsér Attilával tartott sajtótájékoztatót a migránsveszélyről. Azóta Gyenesei rendszeres szereplője a fideszes közéletnek, persze mint civil, mint hídépítő. És mint pálinkatermelő. A dolog érthető. A fidesznek jól jön a Gyenesei-féle Somogyért Egyesület, meg maga Gyenesei: ez is mutatja, hogy minden oldalról támogatják a NER-t. Meg aztán mérsékli a veszélyt, hogy a Somogyért magához tér néhány éves kóma után. Mert a Somogyért volt a Fidesz legnagyobb ellensége a megyében. Nemcsak Gyeneseit üldözték, hanem a Somogyért emberei sem számíthattak sok jóra. Úgy, ahogyan a szocialisták, liberálisok sem. Mára megváltozott minden, a korábbi ellenfelekből szövetségesek, vagy lojális civilek lettek. Ezáltal jobb helyzetben vannak, mint sok jobboldali, aki kritizálta a Fideszt.

Igen, a Fidesz sokat tud elvenni, de sokat is tud adni. Támogatást, kapcsolatokat, egzisztenciát feleségnek, rokonnak, reklámot, sajtónyilvánosságot, színpadot. Vagyis megbecsült és jó színvonalú életet. Ez  korábbi ellenfeleket is NER támogatóvá tesz.

És hogy például a Somogyért Egyesület mit tesz ősszel, nos ez fogja megmutatni mi történt az elmúlt két-három évben. Nincs kétség, hogy sok, korábban nem fideszes és ismert somogyi közéleti ember besimult a NER-be. Többeket a közös múlt is összeköt. Mint például Szita Károlyt, Gyenesei Istvánt, vagy éppen a Somogyi Hírlap főszerkesztőjét, Lengyel Jánost. Aki a megyei pártbizottságról, pártfőiskolai végzettséggel, újságírói múlt nélkül lett a megyei napilap újságírója, hogy aztán a pártállam egykori vezetői által birtokolt Springer birodalomban egyre feljebb jusson, elérve a főszerkesztőséget is. Igaz, Tolna megyében. Most – mint Szita hű harcostársa – a jobboldali Fideszt szolgálja, nem is akárhogyan. Mészáros Lőrinc sajtóbirodalmának a része.

Az emberek pedig néznek ki a fejükből, látva a somogyi közélet tragikomikus összevisszaságát. A szereplők a régiek, csak a jelmez, a díszlet és a műsor változott.

Eltűnt az értékelvű, felelős politikai magatartás.

Szerző: Varga Zsolt

Fotó: szarvas / Index