Nem kerül igazi balatoni hal az asztalra a Balatonon

2019-06-20 16:51 | #Politika #Zöld

Dr. Steinmetz Ádám, a Jobbik balatoni országgyűlési képviselője korábbi felszólalásához hasonlóan ismét a balatoni halat hiányolta a tóparti vendéglők, halsütödék asztaláról. Továbbá átverésnek tartja, hogy a tógazdasági halakat is már  "balatoninak" lehet titulálni.

„2013 decembere óta tilos a halászat a Balatonon, azóta argentin hekk, kazah süllő és halastavi, kukoricán hízlalt ponty kerülhet csak a vendéglők asztalára ” – emlékeztetett felszólalásában Dr. Steinmetz Ádám. A képviselő szerint sem a turizmus érdekeit, sem a magyar emberek halfogyasztásának az ösztönzését nem szolgálja.  A magyarok jelenlegi, évi 6 kilónyi, egy főre jutó halfogyasztása harmada az uniós átlagnak.

Steinmetz szerint országimázs-szempontból sem elfogadható, hogy a kiváló minőségű, bio terméknek számító balatoni halat csak a horgászok kóstolhatják, ha sikerül kifogniuk. Az pedig egyenesen átverés, hogy a kormány annyit lépett az ügyben: megengedte, hogy balatoni eredetmegjelölésűnek mondják a Balaton vízgyűjtőjének tógazdaságaiban nevelt halakat. A képviselő javaslata alapján létezhet olyan megoldás is, ami nem sérti a 80 ezer balatoni horgász érdekeit. Ez pedig az, hogy a Balatonban nem őshonos busa, ezüstkárász, angolna, törpeharcsa halászatát tegyék újra lehetővé és legalább ezek kerülhessenek a vendéglők asztalára.

Steinmetz Ádám felszólalására a kormányzat részéről senki sem válaszolt, mert se illetékes miniszter, se államtitkár nem tartózkodott az ülésteremben

Forrás: delipart.com

Fotó: delipart.com