A víz kiváló, csak a benne élő állatok pusztulnak…

2019-06-21 11:45 | #Kaposvár #Zöld

Hétfőn jelent meg egy cikk a KaposvárMost.hu-n a somogyi természetes vizekről, melyben többek között a Desedáról is azt állították a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályára hivatkozva, kiváló a vízminősége. Arról viszont nem esett szó, hogy hónapok óta tíztonnaszám pusztulnak a halak, sőt, immáron döglött kagylókkal is találkozni a tározón, ezért a KPSVR.hu megkereste az illetékes főosztályt.

Így derült ki, a Deseda vize valóban „kiváló” minősítést kapott a vizsgálatot végző szakemberektől, azonban ezt a 2015-2018 közötti mérési adatokból állapították meg. 

„A strandok minősítését az aktuális és az azt megelőző három év vizsgálati eredményeit alapul véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) végzi, a 2015-2018. évi adatok alapján a Deseda tó „kiváló" minősítést kapott” – írta válaszában a kormányhivatal.

Vagyis az idei halpusztulás és ezáltal a tározó vízének jelenlegi állapota nem számított bele az értékelésbe. Az idei szezon első méréseit június 4-én végezték a legforgalmasabb fürdőhelytől egy méterrel, legalább 30 centis vízmélységben, és az így kapott eredmények alapján a „víz minősége fürdőzésre alkalmas”. A szezonban még négy hasonló mérést fognak végezni, a következőt június 27-én.

Eredeti levelünkben, amit a népegészségügyi főosztály szakembereinek írtunk azt is megkérdeztük, hogy ők személyesen megmártóznának-e a Desedában, illetve ajánlanák-e ezt ismerőseiknek és hozzátartozóiknak? Ezirányú választ nem kaptunk.

Annak ellenére, hogy a szakemberek szerint a Desedában nyugodtan fürödhetünk, a tó horgászai ezt máshogy látják, köztük Meggyes József is, aki már korábban is beszámolt a KPSVR.hu-nak a Deseda állapotáról.

- A busák tömeges elhullása úgy tűnik befejeződött, azonban néhány nappal ezelőtt még láttam a vízfelszín közelében kóválygó beteg halat és néhány komolyabb méretű elhullottat is. A nagyobb haltetemeket szombaton és vasárnap gyűjtötték össze a halászati őrök. A víz barnás, zöldes, roppant zavaros és sokfelé szagos is. A tetején még több helyen is úszik a halolaj, aminek egyik része az esővel mosódik vissza a tisztításra váró, valamikori busa depóból, másik része pedig a bokrok alatt, nádasokban, gyékényben maradt dögökből oldódik ki – mondta el a KPSVR.hu-nak.

A busák mellett kisebb halak is nagy mennyiségben elpusztultak az elmúlt hónapokban, mint például a keszegfélék és kárászok. Teknősökből is egyre kevesebbet látni a tó környékén, pedig régebben ott napoztak a kidőlt fákon – folytatta Meggyes József. - Azt gondolom, a magas vízszint sokat hígított a vízen, de ez később visszaüthet, mert a földekről bevitt szennyeződés a tóban marad, a vízszint csökkenésével így nőhet a szennyezettség koncentrációja, ami a hőséggel kombinálva algavirágzást okozhat.