Orbán Viktor kihívói

2019-06-24 01:11 | #Politika #Kitekintés

Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András. A májusi választási eredményeket elemző írásomban őket neveztem meg, mint Orbán Viktor  majdani és esélyes kihívókat. Akkor még úgy tűnt, hogy csak Gyurcsány és Fekete Győr lesznek, akik karakteres és bátor politikusokként eséllyel szállhatnak a ringbe Orbán ellenében.

A cikk szerzője Varga Zsolt a Jobbik Somogy 1. Kaposvár választókerületi elnöke, korábban a Somogy Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság igazgatója volt, azelőtt pedig Somogy Megyei Önkormányzat Park Szociális Otthon és Módszertani Intézmény igazgatója. A jövőben több cikkre is számíthatnak tőle a KPSVR.hu olvasói.

Merthogy számítanak a pártok és a programok, de még inkább a politikai pártot irányító személyiség. Az eddigi választásokon megtapasztalhattuk, hogy az a politikai erő esélyes a jó szereplésre, vagy a győzelemre, amelyiknek vezetője nagy hatással van a választókra. Gondoljunk csak az eddigi miniszterelnökökre: Antall Józsefre, Horn Gyulára, Orbán Viktorra, Medgyessy Péterre, Gyurcsány Ference. Mindegyik más-más személyiségű politikus, de az biztos, hogy döntő hatásuk volt az adott választási sikerben, mert a legfontosabb pillanatban éppen ők voltak a miniszterelnök jelöltek.

A választásokon csúfos vereséget elszenvedő Jobbik nagyon hamar magához tért és továbblépett a kudarcon. Olyannyira, hogy Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András mellé harmadikként Jakab Péter került. Bár egyikük sem hivatalos miniszterelnök jelölt még, de az helyes, hogy a következő években tudatosul az emberekben: lehet Orbán Viktornak méltó és győzelemre esélyes félelmet nem ismerő kihívója. A baloldaliaknak egyértelműen Gyurcsány Ferenc, a liberálisoknak Fekete-Győr András, a konzervatívoknak pedig Jakab Péter. Mert, bár keveredhetnek a táborok a választásokon, azért rendkívül fontos, hogy mindhárom politikai irányzatnak komolyan vehető és erős személyiségű miniszterelnök jelöltje legyen. 

A Jobbik esetében  azért fontos ez, mert a néppártiságot elindító Vona Gábor távozása után a párt karizmatikus vezető nélkül maradt. Jakab Péter eddigi szóvivő parlamenti frakcióvezetővé választása rendkívüli lehetőség, hogy Magyarországon megerősödjön a jobboldal, a feladatra méltó, értelmes, képzett és bátor miniszterelnök-jelöltet adjon majd a konzervatív politikai tábor. Nem mellékesen Jakab Péter közismert zsidó származása pedig végleg indokolatlanná teszi a Jobbik irányában eddig megnyilvánuló antiszemita vádakat. Amúgy pedig a Fidesz szélsőségesen katyvasz párttá vedlett, amelyet csak a korrupció és a hatalmi, gazdasági és rokoni érdekháló tart össze. Már régóta nem konzervatív politikai erő.

Az EU választás eredménye és az elmúlt hetek politikai történései szerint van esély arra, hogy a baloldaliak, a liberálisok és a konzervatívok is találnak maguknak egyértelmű alternatívát.  És ehhez bizalomra érdemes, széles körű támogatást felmutatni tudó, felelősségteljes politikai vezetőt is. A választók tömegei pedig esélyt arra, hogy lesz komoly alternatívája a fideszes uralomnak.

Szerző: Varga Zsolt

Fotó: Ajpek Orsi/Index