Kubatov parancsa figyelmeztetés a kaposvári Fidesznek?

2019-06-26 08:51 | #Kaposvár #Politika

Meg akar-e felelni a kubatovi tételnek a kaposvári Fidesz: makulátlan előéletű és támadhatatlan jelöltet állít, vagy Szita Károlyt indítja?

Közelednek az önkormányzati választások, s így értelemszerűen a helyi politikai erők is egyre jobban aktivizálják magukat. Így van ez Kaposváron is, különösen az ellenzéki fronton, ahol megszületett a sokak által várt együttműködés és összefogás. A Fidesz oldaláról viszont nem nagyon hallani semmit, csak némi belső viszálykodásról és feszültségekről érkeznek hírek.

Pedig a nagyobbik kormánypárt vidéki szervezeteinek igencsak össze kell szedniük magukat az őszi választásokon, mert egyre több helyen vált valósággá az ellenzéki összefogás, ráadásul az EP-választások vártnál – s főleg a Fidesz-KDNP-ben reméltnél – gyengébb eredménye is rásegített– már amennyire abszolút többségnél ez a kifejezés értelmezhető… Mindenesetre úgy tűnik, a választók egy jelentős része ráunt a Brüsszel-Soros-migráns „banánra”, és egyre inkább átlátnak a primitív propagandán. Az önkormányzati választásokon ráadásul nem elég brüsszelezni, sorosozni, egyértelműen helyi ügyeket kell középpontba helyeznie minden pártnak, ráadásul Kaposváron, ahol szinte csak EU-s források milliárdjaiból valósultak meg fejlesztések és építkezések, elég nevetséges is lenne támadni az uniót.

Cseppet sem mellékesen úgy tűnik, a Fidesz helyi embereinek nemcsak az ellenzékkel, hanem saját párttársaikkal is kell megküzdeniük. Egyre több kormánypárti politikus pakolja ki a szennyest a közösségi oldalakon, és egyre nehezebb az együttműködés a régi párttársak között.

Kaposváron sincs ez másképp.

A Kaposváriakért Egyesület megalakulása és az ellenzéki összefogás hatalmas lehetőséget jelenthet, hogy az itt élők leválthassák a városvezetést. Ez azonban látszatra nem nagyon izgatja a helyi Fideszt: a párt semmit sem reagált az egyesület megalakulására, leszámítva a városházához ezer szállal bekötött KaposvárMost.hu lejárató cikkeit. Illetve továbbra is csak annyit kommunikálnak: Szita Károlyt tartják a legideálisabb polgármesterjelöltnek.

Ennek tükrében válik érdekessé Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatójának és alelnökének a párt helyi szervezeteinek szánt instrukciója, mely szerint makulátlan előéletű és támadhatatlan polgármesterjelölteket állítsanak.

Akárhogyan nézzük, Szita Károly nem felel meg az idézett kritériumoknak, csak az elmúlt polgármesteri ciklusában több, jelentős botrány kapcsolható a nevéhez. Három éve megpróbálta lenyomni a városlakók torkán a gumiégetőt – és szenvedte el az ügyben 25 éves regnálásának legnagyobb pofonját –, de az általa sokat sulykolt színházfelújításból is sokaknak az illegálisan lerakott törmelék kapcsán kirobbant, s halálos tragédiába torkolló botrány maradt meg. A makulátlan előélethez pedig nehezen társítható a közvéleményt immár másfél évtizede foglalkoztató, Szita III/II-es ügynökmúltját jelentő Krakus-ügy, mely eddig láthatóan nem zavarta a Fideszt. És akad, akit nem is zavar, legalábbis Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kaposvári polgármester nem ártott senkinek a jelentéseivel. Amiről egyfelől a jelentésekben szerepelteknek talán autentikusabb lehet a véleménye, másrészről viszont Gulyás volt az első kormánytag, aki nem azt mondta, Szita nem volt ügynök – ahogy eddig mindenki kommunikálta a nyolcvanas éveken áthúzódó történteket –, hanem a kaposvári polgármester korabeli jelentéseit próbálta bagatellizálni.

Ráadásul 25 éves regnálása alatt értelemszerűen Szita Károly a Fidesz helyi szervezetében is összeszedett néhány rosszakarót, ellenlábast. Sokáig könnyedén gyűrte le önjelölt riválisait, ám Gelencsér Attila komolyabb falatnak bizonyult a korábbi helyi kihívóknál. 

A polgármester és Kaposvár parlamenti képviselője első látványos összefeszülésére – ahogyan arról anno a Kapos-t beszámolt – Gelencsér megüresedett megyei közgyűlési elnöki posztja miatt került sor: s bár előbb a Szita emberének tartott Jakó Gergely örökölte a titulust, utóbb a Somogyvárról a megyeszékhelyre „bevándorolt” képviselő keresztülvitte akaratát, s így ma már Bíró Norbertnek hívják a megyeelnököt – aki amúgy a kormánymegbízotthoz hasonlóan a somogyvári Fidesz-körből került ki. Gelencsért viszont „gyüttmentként” sok kaposvári kormánypárti szimpatizáns nem kedveli, ráadásul legutóbbi, az Ákos-koncertre szóló ingyenjegy akciójával nemcsak magát járatta le, hanem a Fidesz helyi szervezetét is.

Ezek után érdekelt volna bennünket, a kubatovi tételek mentén kit támogat majd kaposvári polgármester-jelöltként a nagyobbik kormánypárt kaposvári szervezete, ám hiába kerestük a Fidesz 2017 óta regnáló helyi elnökét, Bálizs Szabolcsot, más elfoglaltságaira hivatkozva kitért megkeresésünk elől, így hivatalos helyről egyelőre nem tudunk információkkal szolgálni.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Szita Károly Facebook oldala