Szabad sajtót, átlátható várost ígér Horváth Ákos, az ellenzék polgármester-jelöltje

2019-07-05 15:27 | #Kaposvár #Politika

- Amikor áprilisban megalakultunk, rengetegen azonnal kíváncsiak voltak rá, kik lesznek a képviselő-jelöltjeink, s főleg, ki lesz a polgármester-jelöltünk – kezdte a Kaposváriakért Egyesület péntek délutáni sajtótájékoztatóját Fejes István, a civil szervezet elnöke. – Azóta eltelt több mint két hónap, de a megújulás szövetségeként úgy gondoltuk, a kaposváriak megérdemlik, hogy ősszel ne csak leváltsuk a jelenlegi városvezetést, hanem olyanokat ültessünk a helyükre, akik hatékonyan tudnak dolgozni Kaposvárért. És főleg olyanokat, akik megannyi ideológia mentén is tudnak együtt dolgozni. 

Az öt ellenzéki párt. a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP által támogatott egyesület elnöke igazi, sőt, országosan egyedülálló csapatként definiálta szervezete jelöltjeit, akik nemcsak az októberi választásra készülnek, hanem ötesztendőnyi közös munkára, hogy 2024-ben is oda tudjanak állni a kaposváriak elé.

- Nem lehet mindenki itt – jegyezte meg Fejes István -, voltak, akik önként hátrébb léptek, akadnak viszont, akik csak a reflektorfényt keresik, akár a csapat kárára is. A csapatéra, melynek tagjai a kaposváriak jelöltjei lesznek ősszel a fideszes pártkatonákkal szemben.

A civil szervezet vezetője ezek után hivatalosan is bemutatta polgármester-jelöltjüket, Horváth Ákost, akiről már hetek óta hallani lehetett, hogy vélhetően elindul a városvezetői posztért.

- Sokan türelmetlenek voltak, de idő kellett, hogy megtaláljuk a megfelelő jelöltet – ismerte el Fejes István. – Olyasvalakit kerestünk, akinek van víziója a várossal kapcsolatban, azt is tudja, ezt hogyan lehet megvalósítani, emellett erről meg is tudja győzni nemcsak az ellenzéki szavazókat, de a kormámnypártokból kiábrándultakat, sőt, a Szita Károlyból kiábrándult fideszeseket is.  Horváth Ákos minden szempontnak megfelel, nem pozíciót szeretne, így egyértelműen ő a Kaposváriakért Egyesület és a kaposváriak ideális jelöltje.

- A választás lehetőségének szellemében vállaltam el az ellenzéki pártok és civilek összefogásának, vagyis a megújulás szövetségének felkérését – vette át a szót Horváth Ákos, aki azonnal kijelentette, kizárólag független és minden kaposvári polgármestere szeretne lenni. - Ötgyermekes családapa vagyok, a két kisebbik fiam nem is oly rég járta ki a bölcsődét, illetve az óvodát, a kisebbik lányom pedig Németországban tanul. Higgyék el, érzékelem a két ország közötti különbséget! A nagyobbik lányomnak köszönhetően már nagypapának vallhatom magam, nos, ezzel a gondolattal még eléggé hadilábon állok…

A Kaposváriakért Egyesület polgármester-jelöltje hozzátette, miután édesanyja, aki nemsokára betölti nyolcvanadik évét, velük lakik, így napi szinten tud erőt meríteni évtizedes élettapasztalatából, ráadásul a napi kapcsolatnak köszönhetően úgy érzi, érti és megérti az időseket.

- Sokak szerint kemény üzletember vagyok, a munkatársaim ráadásul maximalistának és hiperaktívnak tartanak – folytatta –, s van még egy tulajdonságom, ami jól jöhet a kaposváriak számára: a végletekig kitartó vagyok. 

Horváth Ákos, az ellenzék polgármester-jelöltje

Horváth Ákos korábbi közéleti szerepvállalásairól elmondta, tíz élvig a Borostyánvirág Alapítvány anyaotthonának, kétszer két évig a Somogy Megyei Vállalkozói Központ Közalapítványának volt kuratóriumi elnöke, s a VOSZ felkérésére két esztendeig a megyei Prima Primissima-zsűri tagjaként is dolgozott, emellett cégei révén is meglehetősen jól rálát a helyi gazdaságra.

- Kritikusan látom a helyi vállalkozások lehetőségeit – jegyezte meg ezzel kapcsolatban –, 2012-ben már kiálltam értük (a Kaposvári Cégszövetség egyik vezetőjeként lépett fel a helyi vállalkozások érdekében, amikor az önkormányzat 2,5-4-szeresére akarta emelni az építmény- és telekadót – a szerk.), s sajnos azt tapasztalom, az ok még ma is fennáll.

Jövőbeni terveiről általánosságban beszélt az ellenzék polgármester-jelöltje, aki leszögezte: számára a köz mindennél előrébb való. Ígéretet tett, hogy sikere esetén a választást követően megújuló képviselő-testületben megalapozott, valós szakmai vita fog folyni. Ennek alapját képezik majd egy idősekből, egy diákokból és egy vállalkozókból felálló, aktív testületi rendszer.

- Kaposvár lesz a legcivilebb város, itt nem lesz többé lehetőség politikai, s egyéb lobbi érdekek szélsőséges kiszolgálására – jelentette ki –, erre én, mint civil polgármester az előbb említett civil fórumok együtt leszünk a garancia!

Horváth Ákos szerint a jó döntések alapja és a siker záloga a vita, amit ő kifejezetten élvez. Ehhez viszont folyamatos kommunikációra lesz szükség, vagyis a döntések csak a városlakók aktív közreműködésével születhetnek meg.

- Én is Kaposváron élek, napi szinten látom a problémákat, ezért soha nem tudnék a tükörbe nézni, ha visszautasítottam volna azt a feladatot és kihívást, melyre a Kaposváriakért Egyesület, a megújulás szövetségeként, a mögötte álló teljes ellenzéki támogatással együtt felkért – jegyezte meg. - Mert erre a lehetőségre feladatként és kihívásként tekintek, ugyanis az elmúlt 25 év alatt a városvezetés elfáradt, Kaposvárból pedig egy álmos, szürke, egyre fogyatkozó kisváros lett. És nem szeretném, ha gyermekeink a jövőkép hiányában mennének el, mint ahogyan sokan mások már megtették.

A KE polgármester-jelöltje ennek megfelelően az elvándorlást nevezte meg, mint a város legnagyobb és legátfogóbb problémáját. 

- A hajdan több mint 70 ezres Kaposváron most alig 62 ezren élnek. Az elmúlt két önkormányzati ciklusban több mint 6 ezerrel lettünk kevesebben. Csak példaképpen: 2014-ben nyolcszázzal többen hagyták el városunkat, mint költöztek ide. A távozók jelentős része aktív dolgozó és szakember, akiknek hiánya mindenkit súlyosan érint. Hiszen gondolják csak végig a hétköznapokat, nemcsak dolgozóként, szakemberként hiányoznak, akik elköltöztek, hanem sokszor családapaként, családtagként. Megtizedelődött a város, mint egy háborúban…

Második problémaként a messze az országos átlag alatti béreket említette Horváth Ákos, ami persze összefügg a napi szinten gyenge gazdasággal és termelőképességgel, a minimális új érték-teremtéssel, s ennek egyenes következménye, hogy a tömeges vásárló erő már napi szinten kifullad a multik pénztárainál. 

- Mindezek tükrében nem véletlen, hogy a kimutatások szerint a megyeszékhelyek lakói közül a kaposváriak az egyik legboldogtalanabbak – tette hozzá -, és mindezt a látványberuházások és a helyi propaganda sem tudja elfedni. Ezért is kell közösen egy pezsgő, élhető, fenntartható, zöld és 21. századi várost formálnunk! Hiszem, hogy egy város vezetésének nem uralkodnia kell a településen, hanem kiszolgálnia a városlakókat. Nem csodát ígérünk, hanem megteremtjük és biztosítjuk a feltételeit, hogy végre a kaposváriak valóban véleményt mondhassanak, és végre tényleg ők és úgy építhessék a várost, ahogyan szeretnék. Mindezt a teljes nyilvánosság bevonásával, Kaposvárott ugyanis még ebben az évben szabad sajtó lesz, ahol le lehet írni, mit hibának látnak az emberek, hiszen ezzel is a munkánkat segítik. Napi szinten ott leszek az emberek között, bárkinek a szemébe bele tudok és merek nézni most is, és majd a felelősségteljes döntések meghozását követően is.

Szerző: KPSVR.hu

Fotó: KPSVR.hu