Káosz Márki-Zay mozgalmában

2019-07-24 10:50 | #Kitekintés #Politika #Kaposvár

Botrányoktól hangos volt a Mindenki Magyarországa Mozgalom elmúlt időszaka. Márki-Zay Péter egy rádiós műsorban jelentette ki, hogy szerinte szükséges a gyerekek testi fenyítése, nem sokkal később pedig Hadházy Ákos lemondott alelnöki pozíciójáról, majd Ábrahám Júlia is elhagyta az elnökséget. A napokban pedig Lukácsi Katalin szolnoki indulása borzolta a kedélyeket a tiszaparti városban. Belső harcok, egymásnak ellentmondó kommunikáció jellemzi a civil szervezet működését, többen már a szétesésről beszélnek.

Az MMM első botrányát a szervezet megalapítója, Márky-Zay Péter biztosította, mikor a hódmezővásárhelyi rádiójában, a Radio Color családi magazinjában adott interjút neveléssel és családi élettel kapcsolatban. Anekdotázgatás közben azonban tett egy elég megosztó kijelentést: „Az nekem mindig nagyon fontos volt, hogy a gyerekek szót fogadjanak, és ilyen szempontból én a testi fenyítésnek is szükségét érzem”. Később Facebook oldalán tisztázta magát Hódmezővásárhely polgármestere, miszerint szó sem volt bántalmazásról. „Elfogadhatatlan számomra a gyerekek bántalmazása, ugyanúgy, ahogy a válás és az abortusz is” – olvashatjuk a politikus írását. Posztjában még arra is kitért, hogy szerinte a válás, a lelki terror és a szeretet hiánya sokkal nagyobb sérüléseket hagyhat egy gyerekben, mint az időnkénti testi fenyítés.

Megkerestük Kerepesi Tibort, a Mindenki Magyarországa Mozgalom kaposvári emberét, aki a Kaposváriak Kossuth Körének vezetőjét, hogyan viszonyul Márki-Zay kijelentéseihez, és az elmúlt időszak fejleményeihez?

– Én alapvetően az erőszak minden formáját elutasítom, legyen az családon belüli vagy azon kívüli. Meggyőződésem szerint az erőszak vagy a testi fenyítés nem megoldás, nem lehet neveléséi forma – jelentette ki Kerepesi. Azt is elmondta, hogy nem tartja problémának azt az áthidalhatatlan felfogásbeli különbséget, hogy míg Márki-Zay elfogadhatónak tartja a testi fenyítést, Ő azonban nem.

Kerepesit arról is megkérdeztük, hogy tudja-e, miért hagyta ott Hadházy és Ábrahám az MMM elnökségét? Erre ő sem tudta a választ, azt viszont elmondta szerkesztőségünknek, hogy szerinte egy ekkora szervezetnél természetes, hogy vannak súrlódási pontok, és előfordul, hogy ilyenkor valaki a háttérbe lép, de szerinte az új vezetőségi tagok új impulzusokat visznek majd az MMM-be.

Sokan azonban nem jósolnak ilyen szép jövőt az MMM-nek. A Népszavának a mozgalom egyik tagja azt nyilatkozta, az elmúlt időszakban az ülések sokszor kiabálásba torkolltak, senki sem tudott egyetérteni a másikkal, rengeteg volt a személyeskedő vita. Az újságnak az MMM egyik alapító tagja azt is elmondta, közel került a széteséshez a szervezet.

Politikai és ideológiai széthúzás jellemzi az MMM-et, az egyre jobboldalibb kijelentéseket hozó vezetőség – Márki-Zay Péterrel az élen – áll szembe a szervezet baloldali tagjaival, így a nemrég lemondott Hadházy Ákossal is. A szervezet mindezek ellenére politikai identitástól mentesnek hirdeti magát. Az ilyen belső viszályok azonban nem sok jót jelentenek.

Az MMM legnagyobb célkitűzése, hogy elősegítse az ellenzéki pártok közötti összefogást, különösen most, az önkormányzati választások előtt. Ennek ellenére többször is előfordult, hogy az MMM ennek szöges ellentétét csinálta. Hétfőn éppen a szolnoki összefogást rúgta fel a szervezet azzal, hogy saját polgármester-jelöltet indít a helyi választáson, Lukácsi Katalin személyében. Így két, Szolnoki Többség nevű szervezet fog harcba szállni a fideszes polgármester ellen, írja a jovotv.hu. Kaposváron se segíti elő az együttműködést az MMM. Annak ellenére, hogy Márki-Zay Péter többször is elmondta, hogy az MMM a legesélyesebb jelölt mögé fog beállni, ennek ellenére Hadházy Ákos, kaposvári látogatása során már próbálta elkenni ezt a kérdést. Mindenesetre annyi biztos, eddig az összes ellenzéki párt (Dk, Jobbik, Lmp, Momentum, Mszp) és civilek által támogatott Kaposváriakért Egyesület jelentette be indulási szándékát az önkormányzati választásokon. Július elején az is kiderült, hogy Horváth Ákos lesz Szita Károly egyetlen esélyes kihívója. Kíváncsian várjuk, hogy ki meri megbontani ezt az egységet, és kinek a lelkén fog száradni, ha a Fidesz és Szita Károly ismét elfoglalja Kaposvárt.

FRISSÍTÉS:

Kerepesi Tibor levélben kért újságunktól helyreigazítást, mivel kérdésinkre adott válaszaiban nem szerepelt, hogy elfogadhatónak tartja a testi fenyítéssel kapcsolatos felfogásbeli különbséget.

Kérdésünkre, miszerint „Hogyan tud egy olyan szervezet elnöke alatt dolgozni, akivel ennyire ellentétes elveket vall?”, Kerepesi Tibor a következő választ adta: „Az MMM nem arra szerveződött, hogy mindenben egyetértő emberek alkossanak egy tömböt. Vannak olyan kérdések, melyek "sarokkövek" amikben egyet értünk, de minden egyes embernek vannak saját elképzelései, saját véleménye”.

Szerkesztőségünk Kerepesi Tibor válaszaiból azt a következtetést vonta le, hogy nem tartja áthidalhatatlan problémának a közte és az MMM elnöke közötti ideológiai szakadékot, cikkünkben csupán erre hívtuk fel a figyelmet.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: 24.hu