Tehetetlenek vagyunk a dohányzó szomszédokkal szemben?

2019-08-14 12:21 | #Kaposvár #Zöld

Több olvasónk is megkereste szerkesztőségünket egy visszatérő problémával: emeletes házban élnek, és szomszédjuk cigarettafüstje folyamatosan átszáll az ő lakásukba. Hiába fordultak főbérlőjükhöz, az nem tudott vagy nem akart tenni semmit az ügy érdekében. Mit tudunk ilyenkor tenni?

Egyik olvasónk a második emeleten lakik, és az alattuk lakó szomszédjuk erkélyéről folyamatosan lakásukba dől a füst, szinte egész álló nap, és már szellőztetni sem tudnak normálisan. Ez azért is jelentős probléma számukra, mert mind olvasónk, mind férje krónikus tüdőproblémában szenved. Próbáltak beszélni szomszédjukkal, a főbérlővel, mindezt hasztalanul. Kihez tudnának fordulni?

– Szabálysértési osztállyal kerültem kapcsolatba, ahol elmondták, ha elviselhetetlenül zavaró tényező a szomszéd dohányzása, akkor tehetek bejelentést. De csak akkor, ha van mondjuk fényképes bizonyítékom és megnevezem konkrétan azt az embert, aki ezt teszi – írta a FEOL egyik olvasója, aki hasonló helyzetben volt, mint kaposvári olvasónk. Itt is megpróbáltak már minden járható, nem hivatalos utat, de végül kénytelenek voltak jogi személyhez fordulni.

Köztereken és az utcán a törvény a nemdohányzók jogait védi, magántulajdon esetében azonban sokkal bonyolultabb a helyzet, pláne, ha a dohányzó csak bérli a lakását. Tőgl Erzsébet, a Lakásbérlők és Lakástulajdonosok Érdekvédelmi Egyesületének elnöke kereken ki is mondta: ha a dohányos ember betartja azokat a szabályokat, amelyek az SZMSZ-ben le vannak fektetve, akkor nem sok minden tehető, írja a FEOL.

A KPSVR.hu szerkesztősége is felkereste Kaposvár jegyzőjét, Csillag Gábort, ilyenkor mit tud tenni az ember, milyen jogi eszközök állnak rendelkezésére? Egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre, amint válaszolnak kérdéseinkre frissítjük cikkünket.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: pexels.com