Európában csökkennek a gázárak, csak Magyarországon nem

2019-08-19 10:48 | #Kitekintés #Politika #Zöld

Miközben a nemzetközi gázárak felükre-harmadukra estek, az Orbán-kormány továbbra sem csökkenti a lakossági tarifát, az extrahasznot megtartva magának, írja a Népszava.

A piaci folyamatokból kiindulva akár 30-40 százalékkal is csökkenhetne a hazai lakossági gázár – közölte a Népszavának Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci elemzője. Pontos becslést azonban nem tudott mondani a szakember ugyanis országunkban a lakossági tarifát elsősorban politikai érdekek befolyásolják. Mint például, hogy választási időszak van-e éppen, és be lehet-e dobni a kormány által nagyon kedvelt „rezsicsökkentést” az állandó migránsozás mellé a közbeszédbe, politikai programterv gyanánt. Továbbá titkos az az ár, amit az állami MVM-hez tartozó MFGK fizet a magyar lakossági gázért az oroszoknak. Végül pedig a gáz árát az olajtőzsde alakulás is befolyásolja. Jelenleg a szabadpiaci vevők jobb helyzetben vannak, mint a lakossági, kiszabott áron vásárló gázhasználók.

Az európai tőzsdei gázár az elmúlt egy év alatt szinte harmadára, megawattóránként 28 dollárról 10 dollár közelébe esett. Ilyen mélyen tíz éve, mondhatni a fejlett európai gáztőzsde kialakulása óta nem járt a kurzus. Ennek oka az Erste szakértője szerint a vártnál melegebb idő, ami miatt sok gáz maradt a tárolókban, így jelentős túlkínálat keletkezett például a cseppfolyós formában, tengeren szállított, lng-nek hívott, főképp az USA-ból származó fűtőanyagból. Bár ilyet Magyarországra közvetlenül nem szállítanak, áraikban – már csak az amerikai előretörés fékezése végett is – az oroszok szintén egyre inkább lekövetik a nemzetközi tőzsdéket. A jövőben azonban drágulást jósol a szakértő. Számos nagy ipari térség, így Kína vagy az EU  gázigénye nőni fog. A kieső szén- vagy épp atomerőműveket ugyanis célszerű gáztüzelésű egységekkel kiváltani, amelyek segítenek a megújulók hullámzó termelésének kiegyenlítésében is.

Gáz árának különbsége az európai tőzsde és a magyar ár között/Forrás: nepszava.hu

Kaposvár lakosságát is jelentős mértékben érinti a gázár folyamatos változása, illetve a kormány által kiszabott, mesterségesen magasan tartott ár. A KSH 2011-es adatai alapján a megyében 57527 lakásban használtak központi fűtést. Ez a szám 2001-hez képest 29 százalékos növekedést mutat Somogyban, a 2016-os mikrocenzus alapján pedig az ország lakásainak több mint felében központi fűtést használnak, az ezredfordulón ez a szám alig érte el a 40 százalékot. Kaposvár panelházainak nagy részében a mai napig gázfűtést használnak, igaz a város távhőberuházásai igyekeznek orvosolni ezt a „problémát”. Az Otthon Melege Program 2019 a dél-dunántúli régiót 185.400.000 forinttal támogatja a távhőfűtéssel rendelkező lakások felújításában. A támogatásért 2020.március.31-ig még jelentkezhetnek az arra jogosultak.

Más szakértők arra hívták fel a figyelmünket, hogy a 2013-as rezsicsökkentéssel először a gyakorlatban, majd 2016-tól a jogszabályok szintjén is megszűnt a hazai gázárak kapcsolata a nemzetköziekkel. Miközben a 2014.április.1-i 6,5 százalékos mérséklés óta a hazai tarifa nem változott, az európai tőzsdei ár jóval hosszabb ideig állt akkori szintjénél olcsóbban, mint drágábban. Ez óhatatlanul a lakossági gázt az oroszoktól a piaci árhoz közeli szinten megvásárló állami MFGK-nál okoz többlethasznot. Tóth Bertalan az MVM-től kiperelt adatokból arra is rávilágított, hogy az állami nagykereskedő már 2014-ben a hatóság által „elismertnél” olcsóbban vette az oroszoktól a gázt, ezen is extra nyereséget elérve. Mindez értelemszerűen a lakosság zsebéből húzta ki a pénzt: a szocialisták számításai szerint csak 2017 végéig családonként mintegy 70 ezer forintot. A töredékükre eső nemzetközi árakra, az így teljesen feleslegesen összegyűjtött tartalékokra, illetve más, a lakosságot szintén megkárosító fideszes gázmutyikra hivatkozva 32 százalékos árcsökkentést követeltek.

Forrás: nepszava.hu

Fotó: nepszava.hu