Az Amazonas lángolása világválság!

2019-08-31 15:47 | #Kitekintés #Zöld

Már hetek óta lángol a brazil esőerdő, és nem látni, mikor lesz vége a tűzvésznek. A világ vezetői egyre nagyobb figyelmet szentelnek az Amazonas erdőtüzeinek, Emmanuel Macron, francia Köztársaság elnöke világválságnak nyilvánította helyzetet, amivel magára haragította Brazília szélsőjobboldali elnökét, Jair Bolsonarót, aki többször is buzdította népét az erdő irtására és égetésére.

"Ég a ház! Szó szerint! Az amazonasi esőserdő - a tudő, ami a bolygó oxigénjének 20 százalékát termeli - lángol. Ez nemzetközi válság. G7, két nap múlva legyen az első dolgunk ennek a vészhelyzetnek a megbeszélése" – olvashattuk a francia köztársasági elnök Twitterén. A föld tüdejének megmentése az egész világ érdeke, ami Macron szerint túlmutat Brazílián.

Ezt persze nem vette jó néven Jair Bolsonaro, Brazília elnöke, aki amellett, hogy kampányában többször is buzdította a favágókat és a mezőgazdászokat az esőerdő égetésére és irtására, a természetvédőket okolja a tűzvészért, miszerint az ilyen szervezetek gyújtották fel az Amazaonast, hogy őt lejárassák. Ez persze semmi más, mint egyszerű hazugság, amit maga Bolsonaro is megerősített. Most pedig Macront támadta meg, mivel szerinte a francia köztársasági elnök csupán politikai haszonszerzésre használja fel az Amazonas lángolását.

A terjedő amazonasi erdőtűz, Porto Velho közelében, augusztus 24-én, Fotó: ZUMA Press, Inc. / Alamy Stock Photo

Bolsonaro azonban saját elmondása szerint hajlandó lenne a párbeszédre és a kríziskezelésre, igaz ő mondatta le a brazil űrügynökség (Inpe) vezetőjét, miután az ügynökség a műholdas felvételek elemzése alapján bejelentette, hogy idén rendkívüli mértékben gyorsult az erdőpusztítás. Idén 85 százalékkal több tűz volt Brazíliában az Inpe szerint, nagyrészt az Amazonas területén.

Forrás: 444.hu

Fotó: ZUMA Press, Inc./Alamy Stock Photo.