Tűzveszélyes a "befejezett" Toldi iskola

2019-09-01 20:47 | #kapsovár #Zöld #Felder Frigyes #Horváth Ákos Ervin

Vasárnap délután tartották a tanévnyitót a Toldi iskolában, melyen a Kaposváriakért Egyesület is részt vett, képviselői táblákon köszönték meg az iskola pedagógusainak és szülői közösségének a munkát, melynek köszönhetően egyáltalán el tudják kezdeni a tanítást az intézményben. A Szemeco Kft. ugyanis elvileg készre átadta az épületet, ám korántsem végzett olyan jó munkát, mint az iskola közössége. Horváth Ákos, a Kaposváriakért Egyesület független polgármester-jelöltje például egy potenciális tűzveszélyes kivitelezési hibát fedezett fel az iskolán.

Az iskola tetejéből keskeny fémlemezek állnak ki, melyek elméletileg villámhárítóiként funkcionálnának. Horváth Ákos szerint azonban ez nem befejezett munka, mivel szakmai tapasztalatai szerint ennek nem így kellene kinéznie, nem szabályos, sőt egyenesen veszélyes.

10-15 métereként fémlemezek merednek a Toldi tetejéről a magasba

– A Toldi iskola tanévnyitó ünnepségén láttuk, hogy az intézmény villámvédelmi rendszere nem készült el. A levezető fémidomok szabadon lógnak ki az épület sarkán, körben nagyjából 15 méterenként. Természetesen nem kívánok pánikot kelteni, de felelős gyakorlati szakemberként fel kell hívnom a figyelmet a súlyos és veszélyes, vihar esetén akár tűzesettel járó hiányosságra, hiszen hétfőn az intézményben elkezdődik a tanítás – mondta el szerkesztőségünknek Horváth Ákos.

A független polgármester-jelölt hozzátette, egy műszaki átadás során a villámvédelmi jegyzőkönyv elkészítése és annak átadása a valódi használatba vétel kötelező eleme, ha ez nincs meg, akkor nem lehet átvenni az épületet. 

– Szemmel láthatólag a kivitelező az utolsó pillanatokban az energiáját csak az intézmény látványos elemeinek befejezésére fordította – folytatta Horváth Ákos. –  Ezzel ellentétben úgy gondolom, hogy a több száz gyerek és pedagógus biztonságának kellene az elsőnek lennie, nem pedig a látványnak.

A fém lemezek a falban folytatódnak, az iskola fala tele van ilyen lyukakkal

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Bogdán Erik