Félkész épületekben kezdik az évet a beázott iskolák diákjai

2019-09-02 02:48 | #Kaposvár #Politika

Májusban ázott be három kaposvári iskola a Szemeco Kft. felelőtlenségének köszönhetően. Az energetikai fejlesztést végző cég nem fedte le megfelelően a Toldi, a Gárdonyi és a Kisfaludy iskola tetőszerkezetét, az intézmények így a nagy esőzések során beáztak. Hatalmas kár keletkezett az épületekben és sokan kételkedtek, hogy iskolakezdésre sikerül helyrehozni a leázott intézményeket. Szita Károly polgármester azonban megígérte a pedagógusoknak és a szülőknek, saját iskoláikban kezdhetik a tanévet. 

Ez annyiban igaz is lett, hogy a diákok ugyan saját padjaikba ülhetnek be majd szeptemberben, de az iskolák renoválását nem fejezte be a Szemeco, félkész épületekben veszi kezdetét a tanítás.

A vasárnapi tanévnyitókon részt vett a Kaposváriakért Egyesület és Horváth Ákos független polgármester-jelölt is. A Gárdonyi és a Toldi iskola évnyitói előtt táblákkal a kezükben várták a szülőket és a diákokat, s köszönetüket nyilvánították ki a pedagógusok és szülői közösségek felé a rengeteg munkáért és befektetett energiáért, melyek nélkül biztos nem kezdődhetett volna el a tanítás ezekben az iskolákban.

A tanévnyitónak köszönhetően a KPSVR.hu is bejutott az épületekbe, s megnéztük, milyen munkát végzett a Szemeco Kft. az elmúlt három hónapban. Viszonyítási alapunk ugyan nem sok volt, mivel a Szemeco és a Kaposvári Tankerületi Központ is megtiltotta, hogy bármiféle fotók készülhessenek az iskolák belsejéről a munkálatok befejezte előtt.

A Gárdonyi emelete

A Gárdonyi tanévnyitójára az iskola mögötti fás részen került sor, aminek több oka is lehetett, de legnyomósabb valószínűleg az volt, hogy sem a tornaterem, sem pedig az udvar nem alkalmas arra, hogy bármilyen programot tartsanak benne. Az udvar amúgy a Zrínyi iskolánál is úgy néz ki, mint egy építési terület, mindenütt építési anyagok, kábelek, és a tornaterem is használhatatlan egyelőre – az iskola ugyan nem ázott be, s a szigeteléssel elkészültek a tanévkezdésre, viszont a munka teljes befejezése ott sem sikerült. A tantermeket mindkét iskolánál vállalhatóvá sikerült rendbe hozni, a tornatermek azonban borzasztó állapotban vannak, a Toldinál még mindig látszanak a lyukak, ahol beesett az eső. 

Ezen felül szinte mindenhol kilógnak az elektromos vezetékek a falakból, beázástól keletkezett foltok díszítik a plafont, az udvarok pedig tele vannak építőanyagokkal és törmelékkel. Ráadásul úgy néz ki, a Toldi iskolát tűzveszélyes állapotban adták át a diákoknak és a pedagógusoknak.

Az iskola melletti csatornafedél
Az étkezde
Innen adják majd ki az ételt a gyerekeknek
A beázástól keletkezett sárgás-barnás foltok díszítik a Toldi plafonját
A lyukak, amin keresztül bezuhogott az eső hónapokig
Jobban járna mindenki, ha inkább a kijárat felé venné az irányt....

Ami a tetőt illeti, első ránézésre minden rendben, de az csak az első igaz őszi zivatar után derül ki, mennyire végezte el jól néhány hét alatt azt a munkát a Szemeco, amire korábban hónapokig nem volt képes.

Gárdonyi iskola teteje
Munkaterületen folyik majd az oktatás

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Bogdán Erik