Kiélezett a helyzet Kaposváron

2019-09-15 04:35 | #Kaposvár #Politika

Október 13-án lesznek az önkormányzati választások, ahol a Fidesz és az egységes ellenzék jelöltjei között dől el, hogy a 12 választókerületben kinek a jelöltjeiben látják a szavazópolgárok Kaposvár jövőjét, illetve ki lesz a következő öt évben a polgármester. Szita Károly fideszes polgármester egyetlen esélyes kihívója Horváth Ákos, akit a Kaposváriakért Egyesület, a Dk, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogat. Minden választókerületben biztosan szoros küzdelem lesz, így a mozgósítás kulcskérdés.

A 2018-as parlamenti választások kaposvári adatai alapján, szinte mindegyik választókerületben az ellenzéki szavazók vannak többségben. Az ellenzéki tömb közel 56 százalékos, míg a Fidesz csak 43 százalékot tudott elérni, az 1 százalékot pedig az Együtt és a kamupártok eredménye teszi ki. 

Hasonlóan alakulnak a 12 választókörzet eredményei is, egyedül Szentjakabon sikerült a Fidesznek 54 százalékot elérnie, a többi körzetben az ellenzék 50 százalék fölött teljesített. A 2018-as választáson, az ellenzéki összefogás hiányában, a többségben lévő ellenzéki szavazók nem tudták leváltani a Fidesz-KDNP színeiben indulókat. Azonban az önkormányzati választásra már Kaposváron is megszületett az ellenzéki egység. 

Az összefogás segítségével le lehet váltani a Fideszt és Szita Károlyt. Ami korábban elképzelhetetlen volt, most valóság lehet. Ezt tudják a Fideszben is és tudatosan próbálják elhallgatni a szavazópolgárok elől, van esély az ellenzéki győzelemre. Míg Szita Károly otthoni kertészkedéséről is beszámol a helyi kormánypárti sajtó, addig Horváth Ákos független polgármester-jelölt sajtótájékoztatóin és nyilvános eseményein meg sem jelennek

Már csak négy hét van hátra és úgy tűnik, a mozgósításon fog múlni minden. Ha az ellenzéki egység képes elvinni a szavazóit október 13-án akkor győzni fog, ha nem, akkor marad minden a régiben. 

Szerző: Bogdán Erik

Illusztráció/borítókép: KPSVR.hu