Velünk is kikezdett Szita cenzúrafelelőse

2019-09-19 11:34 | #Kaposvár #Politika

Egy héttel ezelőtt Szita Károly kommunikációs tanácsadója, Szekeres Marno Alán szerzői jogainak megsértésére hivatkozva levetette Facebook-oldalunkról „Szita elismerte, alacsonyak a bérek Kaposváron” című cikkünket, ugyanis elmondása szerint jogtalanul használtuk fel az ő fotóját cikkünkben. Azt azonban, hogy a felhasznált kép az övé lett volna, nem bizonyítja semmi sem.

Egy héttel ezelőtt kaptunk egy értesítést a Facebooktól, hogy a közösségi oldal felhasználói feltételeit megszegő, Szekeres Alán szerzői jogait megsértő tartalmat osztottunk meg a KPSVR.hu Facebook-oldalán. A szóban forgó képet a KaposvárMost cikkéből vettük át, melyet feltüntettünk cikkünkben két helyen is, a cikk alján, mint a fotó forrását, illetve a második bekezdésben, mint Szita Károly kijelentésének forrását.

A Facebook értesítése Szekeres követeléséről

A KaposvárMost „Mentorprogram segíti a vállalkozókat” című cikkében sehol sincsen feltüntetve, hogy a fotók honnan-kitől származnának, sem a képek alatt, sem pedig a cikk végén, csupán a szerző van megjelenítve. Azt megszoktuk már, hogy Szekeres Alán név nélkül, vagy sokszor más, a Mostnál dolgozó írók neve alatt közöl le cikkeket. Azzal azonban még nem találkoztunk, hogy név nélküli, jelöletlen fotóit közölte volna le az újság, ha egyáltalán ezek az ő fotói, ugyanis erre nincsen semmilyen bizonyíték a KaposvárMost cikkében. Mi is csak azért tudjuk, hogy feltehetően az ő képéről van szó, mert a Facebook értesítésében, amit kaptunk, az ő neve szerepelt.

A cikkben csak a "szerző" van feltüntetve, ha egyáltalán ezt a cikket ténylegesen Széki Éva írta

Mint kiderült, a Most a képet Szita Károly hivatalos Facebook-oldaláról vette át, ahol szintén nincsen feltüntetve Szekeres Marno Alán, mint fotós, sem a bejegyzésben, ahová kikerültek a képek, sem az oldal névjegyében, sem pedig a képek alatt. Alán neve sehol sem látható. Ennek ellenére szerzői jogait olyannyira fontosnak tartotta, hogy feljelentett minket, annak ellenére, hogy sem a KaposvárMost sem pedig Szita Károly nem tünteti fel, mint a képek készítőjét. Csak minket, akik megjelöltük a forrást.

Szekeres Marno Alán egyfajta szellemként lengi be a kaposvári Fidesz-közeli sajtótermékeket, mindenen ott a kézlenyomata, a neve viszont sehol sem jelenik meg, és csak akkor veszi fel hivatalos újságírói maskaráját, ha ellenzéki sajtóeseményeket megy széttrollkodni.

Szerző: Bogdán Erik

Kép: magyarnemzet.hu