Kaposváron is tüntetnek a klímaváltozás ellen

2019-09-23 14:41 | #Zöld #Kaposvár #Kitekintés

Kezdetét vette a III. Globális Klímasztrájk, ahol világszerte, több mint 139 országban tüntetnek a klímaváltozás ellen szeptember 20 és 27 között. Kaposváron 27-én, pénteken, a Kossuth téren vonulnak fel a klímakatasztrófa megállításának érdekében.

A tüntetéseket a 16 éves svéd Greta Thunberg klíma-aktivista kezdeményezte, akihez hasonlóan számos fiatal és diák vonult utcára, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire, és rákényszerítsék országaik politikai vezetőit arra, hogy lényegi lépéseket tegyenek a klímakatasztrófa megállításának érdekében. A tüntetéssorozat Ausztráliában vette kezdetét, ahol több mint 100 ezren mentek ki Melbourne utcáira. De világszerte hasonló mennyiségű ember fogott transzparenst és vitte utcára követeléseiket politikai vezetőikkel szemben, mint például az Egyesült Királyságban vagy Hongkongban 

„Ezen a napon világszerte több ezer városban vonulnak majd utcára az emberek. Célunk, hogy a döntéshozókat klímavédelmi cselekvésre sarkalljuk, valamint, hogy mindenki figyelmét a globális éghajlatváltozás egyre súlyosbodó hatásaira irányítsuk. Nem nézzük tovább tétlenül a klímakatasztrófát, élhető jövőt szeretnénk!” – olvashatjuk a kaposvári esemény leírásában.

A tüntetők azt szeretnék, hogy a klímaváltozás ne csak környezetvédelmi, hanem etikai és politikai probléma is legyen, melynek megoldása és kezelése elsőbbséget kell hogy élvezzen.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: edition.cnn.com