Az emberiség jövője a tét

2019-09-24 15:38 | #Kaposvár #Zöld #Kitekintés

A III. Globális Klímasztrájk keretein belül pénteken fognak tüntetni a kaposváriak a klímaváltozás megállításának érdekében, és próbálják felhívni a figyelmét a lakosságnak és a helyi döntéshozóknak a klímaválság súlyosságára és veszélyeire. A tüntetés szervezőjével, Bauer Tamásné Viktóriával készítettünk interjút.

Miért fontos, hogy Kaposvár is részt vegyen a III. Globális Klímasztrájkon?

– Maga a tüntetéssorozat, a Fridays For Future – Péntekek a jövőért – diákmozgalomból nőtte ki magát – felelte a tüntetés szervezője, Bauer Tamásné Viktória. - Jelen pillanatban már nemcsak diákok, hanem idősek, tudósok és üzletemberek is csatlakoztak a mozgalomhoz, s mára több mint 170 országban tüntetnek a környezetért. A mozgalmat a 16 éves Greta Thunberg inspirálta, aki tavaly minden pénteken kiment a svéd parlament elé tüntetni a klímaváltozás ellen. Ez pedig már a harmadik globális sztrájk, ahol helyi csoportok szervezésében lépnek fel az emberek és hívják fel városuk, országuk vezetőinek a figyelmét a klímaváltozás veszélyeire és fontosságára. Ezért úgy gondoltuk, nekünk is fontos részt venni ezen a tüntetésen. Emellett ígéretet is tettem, ha a harmadik sztrájkra nem szervezik meg a diákok az eseményt, akkor a kezembe veszem a dolgokat, és megszervezem én!

Sok helyen olvasni, a tüntetők elsősorban azt szeretnék, hogy a klímaváltozás kérdése ne csak környezetvédelmi, hanem politikai kérdés is legyen…

– PPontosan. A mozgalom alapja, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a klímaváltozás problémáira, de legfontosabb célunk, hogy a társadalom és a döntéshozók figyelmét is felkeltsük az üggyel kapcsolatban. Illetve a döntéshozókra nyomás akarunk gyakorolni annak érdekében, hogy változások történjenek a környezetvédelem és a klímaválság terén. Érdemben cselekedjenek a politikai vezetők az ellen a számtalan tudós által megjósolt, sötét és kiábrándító jövő ellen, ami vár ránk, ha tovább haladunk ebbe az irányba.

Lokális szinten, Kaposváron mik lennének azok a problémák, melyekre szeretnék felhívni a figyelmet?

– Nagyon szép helyen lakunk, mely megérdemli, hogy jól bánjunk vele. Környező erdőinket és parkjainkat meg kell védeni az illegális szemétlerakástól és irtástól. A Desedáról és helyzetéről pedig lesz egy külön beszéd is pénteken a tüntetésen. A közlekedés átalakítása is fontos szempont, mely érdekében tett lépéseket az önkormányzat, de ez nem elég. Például sokkal több és jobb bicikliútra lenne szükség. Kicsit nagyobb léptékben pedig az energiagazdálkodást kellene reformálni, ennek érdekében Kaposváron most épülni is fog egy napelempark. Ösztönözni kell a helyi termények fogyasztását, hangsúlyozni az ökológiai gazdálkodás fontosságát, illetve szigorúan szabályozni vagy kivezetni a veszélyes növényirtó- és növényvédő-szerek használatát. A jövőben, ha nem is lesznek heti vagy havi tüntetések Kaposváron, a következő Globális Klímasztrájkon mindenképp részt fogunk majd venni. A pénteki tüntetés nem egy egyszeri alkalom lesz, minden évben ki fogunk vonulni, egyre többen, egészen addig, amíg lényegi változások nem lesznek.

Mit üzenne azoknak, akik szerint ez egy mondvacsinált probléma és nem érdemes ezzel foglalkozni?

– Csak a tájékozatlanság mondathatja valakivel, hogy ez nem egy fontos dolog, vagy, hogy egyáltalán nincsen probléma. Mert ha csak egy kicsit is utána jár a dolgoknak, és kinyitja a szemét, láthatja, igen nagy a baj, és nincs sok időnk a változtatásra. Mostanában egyre gyakrabban szoktam mondani a kételkedőknek: vagy megtesszük a szükséges változtatásokat, és lesz egy szebb, tisztább földünk, és nem következik be a klímakatasztrófa, vagy bekövetkezik, de akkor mind kipusztulunk.

Szerző: Bogdán Erik