Mintha tábori konyha lenne az iskolákban

2019-09-25 08:47 | #Kaposvár

Félkész épületekben kezdik az évet a beázott iskolák diákjai – írtuk korábban. Akkor azt ígérte a városvezetés, hogy nyárra elkészülnek a három beázott kaposvári iskola felújításával, Szita Károly azt ígérte a pedagógusoknak és a diákok szüleinek, hogy saját iskoláikban kezdhetik a tanévet. Mára kiderült, hogy a munkával csak jövő év végére, vagyis 2020 decemberére készül el Szita Károly kedvenc cége, a Szemeco Kft.

Májusban ázott be három kaposvári iskola a Szemeco Kft. felelőtlenségének köszönhetően. Az energetikai fejlesztést végző cég nem fedte le megfelelően a Toldi, a Gárdonyi és a Kisfaludy iskola tetőszerkezetét, az intézmények emiatt a nagy esőzések során beáztak. 

Toldi iskola ebédlője

A Gárdonyi tanévnyitójára az iskola mögötti fás részen került sor, aminek több oka is lehetett, de a legnyomósabb valószínűleg az volt, hogy sem a tornaterem, sem pedig az udvar nem alkalmas arra, hogy bármilyen programot tartsanak benne. Az udvar amúgy a Zrínyi iskolánál is úgy néz ki, mint egy építési terület, mindenütt építési anyagok, kábelek, és a tornaterem is használhatatlan egyelőre – az iskola ugyan nem ázott be, s a szigeteléssel elkészültek a tanévkezdésre, viszont a munka teljes befejezése ott sem sikerült. A Toldi tornaterme is borzasztó állapotban van, még mindig látszanak a lyukak, ahol beesett az eső. Ezen felül szinte mindenhol kilógtak az elektromos vezetékek a falakból, beázástól keletkezett foltok „díszítették” a plafont, az udvarok pedig tele voltak építőanyagokkal és törmelékkel. Ráadásul úgy nézett ki, hogy a Toldi iskolát tűzveszélyes állapotban adták át a diákoknak és a pedagógusoknak.

A tantermeket vállalhatóvá sikerült rendbe hozni, de az utóbbi napokban több szülő is jelezte, hogy a Toldi és a Gárdonyi étterme olyan, mintha tábori konyha lenne. 

A tanévnyitókon részt vettek a Kaposváriakért Egyesület tagjai és Horváth Ákos független polgármesterjelölt is. A Gárdonyi és a Toldi iskola évnyitói előtt táblákkal a kezükben várták a szülőket és a diákokat, s köszönetüket nyilvánították a pedagógusok és szülői közösségek felé a rengeteg munkáért és befektetett energiáért, melyek nélkül biztos nem kezdődhetett volna el a tanítás ezekben az iskolákban.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: KPSVR.hu