A Fidesz nem villog Szitával, s ő sem a Fidesszel

2019-09-27 12:01 | #Kaposvár #Politika

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy Szita Károly polgármester és a Fidesz-KDNP viszonya korántsem olyan felhőtlen, mint azt elsőre gondolnánk, annak ellenére, hogy 25 éve képviseli a pártot a város élén. A viharos viszony Szita Károly önkormányzati választási kampányában mutatkozik meg a legjobban, ugyanis a kormánypártok logói egyetlen plakátján vagy szóróanyagán sem szerepelnek.

A Fidesz-KDNP teljes hiánya Szita kampányából több okból is furcsa. Az önkormányzati választások miatt a kormánypártok teljes erőbedobással mozgósítják legismertebb arcaikat a különböző, őket képviselő vagy általuk támogatott jelöltek népszerűsítésének érdekében. Így van ez például Siófokon is, ahol a „független” polgármester-jelölt Gruber Attila boldogan kávézik Orbán Viktorral, olvashatjuk a HVG cikkében. Siófok városát és jelenlegi polgármesterét, Lengyel Róbertet több támadás is érte a kormánymédiától, láthatóan a hatalom mindent megtesz a város narancssárgára átfestésének érdekében.

Azért is feltűnő a Fidesz-KDNP hiánya Szita kampányából, mert tavaly, az országgyűlési választásokon Gelencsér Attila országgyűlési képviselőt teljes mellszélességgel támogatták a kormánypártok. A két politikus versengése eddig sem volt titok, és Gelencsér szinte minden megjelenésében, kampányában és felszólalásában bátran használja a pártot és szimbólumait. Hatalmi harca Szita Károllyal pedig az elmúlt években egyre érezhetőbbé vált Kaposváron. Elképzelhető, hogy a párt kegyét már ő élvezi, nem pedig a 25 éve regnáló polgármester. De az is elképzelhető, Szita úgy érzi, nincsen szüksége párthátszelére ahhoz, hogy megnyerje a választást, ugyanis népszerűbb Kaposváron, mint a Fidesz-KDNP.

Csupán egy narancssárga sáv "fémjelzi" a Fideszt a szóróanyag alján

Azonban Szitának hosszú ideje nem volt olyan erős kihívója, mint az ellenzéki összefogás, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Kaposváriakért Egyesület által támogatott Horváth Ákos. Arról nem is beszélve, hogy a kampányban eredendően felhasználni akart beruházások rendre látványosan csődöt mondanak: az általa megbízott építőipari cég, a Szemeco Kft. az elmúlt fél évben kis híján teljesen tönkretett három iskolát a városban. A Csiky Gergely Színház felújítása nemhogy az eredeti, tavalyi időpontra nem lett kész, de a hírek szerint az idén október 23-ra tervezett díszelőadásra sincs semmi esély. De komoly bajok vannak a nagy csinnadrattával átadott uszodával is, ahogyan az intermodális központról is kiderült, sokkal inkább egy fölöslegesen drága látványprojekt, mintsem valódi, előremutató városfejlesztő beruházás.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Bogdán Erik