Miháldinecz legyőzheti a Fideszt Toponáron

2019-09-30 09:49 | #Kaposvár #Politika

Miháldinecz Gábor jobbikos képviselő az önkormányzati választáson a harmadik – toponári – választókerületben indul a Kaposváriakért Egyesület és az ellenzéki pártok – DK, LMP, Jobbik, MSZP, Momentum - támogatásával, illetve a Mindenki Magyarországa Mozgalom is beállt mögé. Az elmúlt évek voksolásai bebizonyították, Miháldinecznek jó esélye van, hogy megnyerje kerületét, különösen most, hogy az ellenzéki összefogás megszületett. A 2018-as országgyűlési választáson a jobbikos képviselőnek azért nem sikerült legyőznie Gelencsér Attilát, mert az ellenzéki egység még nem jött létre. A Polgári Szabadság Platform és a Füredi Szőlősgazdák és Földművelők egyesülete is indítanak egy-egy esélytelen jelöltet, ami egy kicsit megnehezítheti Miháldinecz Gábor dolgát. 

A 2018-as országgyűlési választáson Miháldinecz volt a legesélyesebb ellenzéki képviselőjelölt Kaposváron, amit több országos forrás is megerősített, többek között Márki-Zay Péter taktikai szavazókat segítő weboldala, ahol a jobbikos jelöltet tüntették fel, mint legesélyesebb ellenzékit. A szavazáson végül 14 206 szavazatot kapott a kormánypárti Gelencsér Attila 19 466 szavazatával szemben. Az 5000 szavazatnyi különbség a többi ellenzéki pártnál landolt, így elmaradt a siker. Az idén az ellenzéki összefogásnak köszönhetően nem fognak az ellenzéki pártok egymástól szavazatokat elvinni.

Az előző, 2014-es önkormányzati választáson Mihalecz Andrást indította a Fidesz-KDNP a 3. választókerületben, aki a szavazatok 52 százalékával meg is nyerte a kerületet, és a kaposvári Fidesz-KDNP az idén is őt indítja újra. Öt évvel ezelőtt az ellenzéki jelöltek – Jobbik, LMP, DK-EGYÜTT-MSZP – összesen 48 százalékot értek el, ebből Miháldinecz Gábor kapta a legtöbb voksot, a szavazatok 21 százalékát. A helyi ellenzéki összefogás támogatásával az idén ő veszi fel a versenyt Mihalecz Andrással szemben. A korábbi szavazások eredményei is azt bizonyítják, hogy szorosan, nagy küzdelemben, de a Fidesz-KDNP verhető Kaposváron, ahogyan a 3. választókerületben is, így minden szavazatnak hatalmas jelentősége lesz. Az SZDSZ-ből kivált politikusokból megalakult PSZP jelöltje, Szöllősi Istvánné indulása pedig a Fidesz-KDNP irányába billentheti a szavazás kimenetelét annak ellenére, hogy csak néhány szavazatra számíthat.

Az egyébként MSZP-tag, de a PSZP színeiben induló Szöllősiné a PSZP egy videójában kijelentette már, hogy nem hajlandó semmilyen szinten sem együttműködni a Jobbikkal, így a kaposvári ellenzéki egységgel sem. Így kizárt, hogy Miháldinecz Gábor javára visszalépjen, annak ellenére sem, hogy győzelemre nincsen esélye, az viszont biztos, hogy ebben a kiélezett helyzetben értékes szavazatokat vihet el – elsősorban a baloldali szavazók körében – az egységes ellenzéki jelölttel szemben. Szőllősiné indulása a 3. szavazókerületben azért is furcsa, mert nem a körzetben lakik, így nincsen közvetlen tapasztalata a környék problémáiról. Az is érdekes kérdés lesz, hogy a Füredi Szőlősgazdák hány szavazatra számíthatnak Toponáron.

Mindennek ellenére Miháldinecz esélyei nagyon jók, hogy megverje a Fidesz-KDNP jelöltjét, kulcskérdés lesz, hogy a következő két hétben sikerül-e mozgósítani az ellenzéki szavazókat.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: cink.hu