Kaposvár, a félkész építkezések városa

2019-10-01 14:49 | #Kaposvár

Szita Károly álomprojektje, a Németh István Programnak köszönhetően Kaposvár jelenleg úgy néz ki, mint egy háborús övezet. Terelések, forgalomkorlátozás, por, sár, félkész kontrukciók mindenütt a városban. Szita Károly az önkormányzati választásokra be akarta fejezni az összes nagy beruházását, azonban az új uszodán és a Kaposvár Arénán kívül az építkezések csúsznak, vagy még neki sem álltak a korábbi – és persze jelenlegi – választási ígéretek között elhangzott beruházásoknak.

Viszont az összecsapott építkezések nyomán a kaposváriak legalább megismerhették Szita Károly kedvenc építési vállalkozását, a Szemeco Kft.-t, mely arról lett hírhedt a városban, hogy eddig szinte egyetlen megbízását sem volt képes határidőre befejezni, ráadásul az elvégzett munkáiban számtalan kivetnivalót találni.

A cég legnagyobb baklövése a Kisfaludy, a Gárdonyi és a Toldi iskolák energetikai korszerűsítése volt. Mindhárom intézményben július 30-ig kellett volna végeznie a munkálatokkal, azonban hozzá nem értésének köszönhetően mindhárom iskola leázott, milliós károk keletkeztek az épületekben és berendezéseikben, ráadásul veszélybe került a tanévkezdése a Gárdonyi tanári karának és diákjainak. Az iskolák felújításával a mai napig nem végzett a Szemeco, így az oktatás leázott, félkész iskolákban kezdődött meg. A három iskola „felújításáért” a Szemeco több mint 580 millió forintot kapott.

A kórház déli tömbjének rehabilitációját is a Szemeco végzi, az eredeti határidő szerint tavaly augusztus végére kellett volna befejeznie az építkezést, ezt a határidőt azonban később meghosszabbították 2019. március 3-ig, ami fél éve szintén lejárt, ám a tömb helyén az okospark még mindig nincsen kész. Ezért a projektért a cég több mint 979 millió forintot kap.

A Dorottya-ház felújításának a munkálatait 2019 januárjában kezdte el a Szemeco, igaz nem sokat haladtak az elmúlt 8 hónapban. A felújítás határideje 2019 júniusában járt le, és eddig a legnagyobb fejlemény, hogy találtak egy mumifikálódott holtestet a bontás során. A projektért több mint 903 millió forintot számlázhat a Szemeco.

Végül, de nem utolsó sorban a gyámhivatal épületének felújítását is a Szemeco Kft. végzi, igaz néhány állványon kívül nem sokat látni a cég munkájából. Pedig július 31-ig be kellett volna fejezni a rekonstrukciót, melyért több mint 107 millió forintot kap a cég. 

Azonban a Szemeco Kft. nyugodtan csúszhat tovább a projektekkel, hiszen, bár a szerződések szerint a késésekért kötbért kellene fizetnie, a városvezetés – ki tudja, miért – eddig mindig elengedte a sokmilliós büntetéseket a cégnek.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Bogdán Erik