Állami céget is bevontak a Fidesz kampányába

2019-10-03 16:35 | #Kaposvár #Politika

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. felszólította az ellenzéki pártokat és civileket tömörítő Kaposváriakért Egyesületet, hogy távolítsák el Kaposvár belterületi szakaszán az országos közutak mellett elhelyezett plakátjaikat. Nagyon súlyos, többek között erkölcsi, szakmai és hitelességi kérdéseket vet föl, hogy míg a hivatalos felszólítás keltezése 2019. október 3., s az e-mail 3-án délelőtt 9 óra 46 perckor érkezett meg Horváth Ákos független polgármesterjelölt címére, a felszólításról már előző este 20 óra 46 perckor hírt adott a Szita által az adófizetők pénzén fenntartott Kaposvár Most. 

A Fidesz utasította az állami céget a felszólítás megírására? Milyen módon juthatott a Kaposvár Most tudomására előző este, hogy másnap a plakátok haladéktalan leszedését kéri az állami cég egy egyesülettől?

– A közúti csomópontokban a plakátok jelentősen akadályozzák a beláthatóságot, ezzel veszélyeztetik a közúti forgalombiztonságot – írta a Kaposvár Most. – A publikálás időpontja mellett ez a szöveg látható: „Miénk a város.” Hát már csak október 13-áig, a választást követően ismét a kaposváriaké lesz, erre lehet következtetni abból is, hogy a közismerten Szita propagandista „újság” honlapján a hozzászólók túlnyomó része Horváth Ákosék pártján áll. 

Idézzünk a kommentelők közül (a neveket kivettük, de megvannak)! Mint Horváth Ákos mindig hangsúlyozza, számára a városlakók véleménye a legfontosabb:

  • No, akkor beszéljünk a bokrokról, magas virágokról, amik miatt, tényleg nem lehet belátni a kereszteződéseket.
  • Összetartozunk mi? Aztán villogtok az EU-s pénzekkel fizetett túl számlázott romhalmazokkal... Na ezt üzenhetitek Brüsszelnek...
  • Tisztelt Közút! Engem pedig a Bethlen téri körforgalom Somssich utca felé történő elhagyása közben zavar az úttest közepére elhelyezett sövény. Ettől tényleg nem látszik nemhogy a gyermek, de egy alacsonyabb felnőtt sem...
  • Miért nem lepődünk meg? Nincs hiteles tájékoztatás, de az elhallgatott ellenzék plakátjaiba elég gyorsan sikerült belekötni!  Mikor tervezik megszólaltani az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltjét a programjáról? Pedig nagyon sokakat érdekelne! Hozzájárulhatnának a kaposváriak teljes körű tájékoztatásához!
  • Nocsak nocsak ugye ilyen ebben a városba 25 év alatt 1x sem volt ellenfél, ellenzéki összefogás... csípi a szemét karcsibácsinak…
  • Csak azért, mert az oszlopok már megteltek kb. két hónapja, hát hova tegyék szerencsétlenek.

És a fideszes bácsik is kapnak levelet? Az ő plakátjaik semmit nem akadályoznak? De furcsa.

Egyikük ezt írta: „Annyira f.sik a Fidesz, hogy még az állami cégeket és szolgáltatókat is bevonja az ellenzéki kampány ellehetetlenítésébe.” S ez az, ami a Kaposváriakért Egyesület, a DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum és MMM szimpatizánsait, s mind több civilt aggasztanak. Hiszen például Budapesten megtörtént, hogy egy álhírt fabrikáló Fideszes média közlésére a rendőrség megszállta az egyik ellenzéki jelölt kampányirodáját. – Azzal, hogy letépkedik a plakátokat, még nem lehet jobban látni, mert a faroslemezek az oszlopokon maradtak – jelezte csütörtökön reggel egyik olvasónk. - Kíváncsi vagyok nagyon, hogy a rendőrség mennyi idő alatt találja meg a plakátrongálókat, mert ez az ő dolguk, a sértettek feljelentést tettek. Nem lehet nehéz a nyomozás, mert Kaposvár tele van rakva térfigyelő kamerákkal. Úgy lenne korrekt, ha még az október 13-ai választások előtt megtudhatnánk, hogy kik voltak, s melyik politikai körhöz köthetők a tettesek. Persze ezt nem nehéz kitalálni: a korábbi nagyképűség után Kaposváron már tapintható a Fidesz félelme, hogy a továbbiakban nem kezelhetik pénzkiadó automataként a város kasszáját. Egy másik olvasó arra hívta föl a figyelmet: látszik, hogy ki az igazi ellenzék Kaposváron, mert csak Horváth Ákosék plakátjait rongálták meg, tépték le.

Horváth Ákos egyébként megírta (www.horvathakos.com), hogy kampánystábja minden olyan plakátrongálásért 30.000 forintot fizet, amit rendőrségi feljelentés követ. Ezt idézzük: 

„Óriási az egyenlőtlenség az önkormányzati választások szabályozása miatt! Gondoljunk ez alkalommal csak arra, hogy ki és milyen körülmények között teheti ki plakátjait. Ezen a területen is szinte minden a hatalom kezében van, ahogy  a helyi és  a megyei sajtó is. Már az egyik országos rádió is visszakényszeríti hallgatóit a hírek idején a helyi adóra. Az országot kormányzó és a jogszabályokat érdekei szerint egyik napról a másikra elfogadó központi hatalom, valamint kaposvári helytartója, a pénzben bővelkedő Szita Károly szinte lehetetlenné teszi, hogy az ellene indulók nyilvánossághoz juthassanak. (Kivéve azokat az „ellenzéki” „erőket”, akik csak annak érdekében indulnak, hogy megosszák a változást akaró kaposváriakat, s ezzel a hatalom és Szita malmára hajtsák a vizet.)

Sok választási év tapasztalata, hogy az ellenérdekeltek letépik, átragasztják egymás plakátjait. Én azt szeretném, ha a következő kaposvári polgármestert és képviselőket – túl azon, hogy a pálya durván a hatalom őrzőinek lejt – korrekt körülmények között lehetne megválasztani. Azt szeretném, ha senkinek a plakátját nem szakítaná le senki, a polgároknak ugyanis alapvető joga, hogy láthassák: kik közül választhatnak.

Én minden, a választásra fordított forinttal tételesen el tudok majd számolni, s ha én lehetek közös sikerünknek köszönhetően Kaposvár következő polgármestere, akkor így lesz a város, vagyis mindannyiunk pénzével is. Mi nem tudunk a választásokra annyi pénzt költeni, mégis fontosnak tartom, hogy felajánljak minden egyes sikeres plakátrongáló tettenérése, és az azzal összefüggő rendőrségi feljelentés esetén alkalmanként 30.000 forint jutalmat!

Ez egy apró lépés a demokrácia felé. A pénzt bárki elviheti, nyilván Fideszes is. Nagyon szégyelleném magam, ha a kaposvári rendszerváltásért őszintén kiállók közül akárki is elkövetné ezt a cselekedetet.”

A tisztánlátást egyébként nagyban segíthetné Szita, hiszen az önkormányzat kamerarendszeréből gyorsan kinyerhetők az információk, a törvény szerint a felvételeket 30 napig meg kell őrizni. Ehelyett a Fidesz-KDNP gyalázkodó közleményt adott nyilvánosságra, melyből nyilvánvaló hazugságai és hangneme miatt nem idézünk. 

Pintér Attila, aki az egységes ellenzéki összefogás (Kaposváriakért Egyesület) képviselő-jelöltje a kaposvári 12. választókerületben, a Fideszes közleményt átírta úgy, hogy az megfeleljen az írott és íratlan normáknak: 

„A FIDESZ közleménye helyesen: A Kaposváriakért Egyesület plakátjainak szervezett megrongálása és letépése ügyében a következőkről szeretnénk tájékoztatni a kaposvári közvéleményt.
Európai politikusként mélységesen elítélünk minden hasonló bűncselekményt, mely alkalmas a választások tisztaságának befolyásolására. Egyben feltétlen szolidaritásunkról biztosítjuk az érintetteket és felszólítjuk a tetteseket, hogy önként jelentkezzenek a legközelebbi rendőri szervnél.
Mindemellett elnézést kérünk a kaposvári választóktól, hogy hatalmunkat a demokratikus viszonyok felszámolására használtuk fel és olyan jogszabályt alkottunk, amely lehetetlenné teszi az ellenzék számára, hogy kampányidőszakban hirdethessék magukat a helyi médiumokban, hogy megtiltottuk minden olyannak a megjelenését, ami lehetővé tette volna számukra, hogy a nyilvánosság előtt kedvező színben tűnhessenek fel, hogy a velük kapcsolatos hírek, információk elhallgatását szorgalmaztuk a helyi sajtóban, amit így teljes egészében kisajátítottunk magunknak. 
Elnézést kérünk továbbá azért is, hogy nem csupán a mindannyiunk pénzéből támogatott helyi sajtót használjuk fel a kaposvári közvélemény manipulálására, hanem szintén közpénz felhasználásával kiadványt készíttetünk „Tegnap-ma-holnap” címmel a kampány időszakában. De azért is elnézést kell kérnünk, hogy a város pénzén készíttetett tolltartókkal kampányoltunk jogellenesen az iskolákban.”

Még egyszer: ezt nem a Fidesz írta! Pedig Szita és bólogatói így lennének őszinték és demokratikusak.

Szerző: KPSVR.hu