Egy csontsovány medvecsalád a klímaválság legújabb áldozata

2019-10-03 14:45 | #Kitekintés #Zöld

Rolf Hicker kanadai fotós egy héttel ezelőtt osztott meg Facebook-oldalán egy megrázó fotósorozatot egy csontsovány medvecsaládról. A hihetetlenül rossz állapotban lévő medvecsaládról készült fotók azóta bejárták az internetet, és a klímakatasztrófa új szimbólumává váltak.

Hicker képeit a kanadai Brit-Kolumbia partvidékén, a Knight-tengeröböl területén készítette. A medvék a fotók tanúsága szerint nagyon rossz bőrben vannak, teljesen le vannak soványodva, mert valószínűleg nem jutottak a nyáron elegendő élelemhez. Ebből adódóan a medvecsalád elég rossz esélyekkel tekint a közelgő tél elé, mivel szervezetük nem halmozott föl elegendő zsírtartalékot, könnyen lehet, hogy nem élik túl az előttük álló hosszú, téli álomban töltendő hideg hónapokat.

Pontosan nem lehet tudni, hogy miért fogyott csontsoványra a konkrét medvecsalád, az is elképzelhető, hogy beteg az anyamedve, így nem tud gondoskodni sem magáról, sem a két medvebocsról. Jóval valószínűbb azonban, hogy a medvék egyszerűen nem találtak maguknak kellő mennyiségű, tápanyagokban gazdag ennivalót megszokott vadászterületükön. Ennek oka pedig az, hogy idén nagyon kevés a lazac a terület folyóiban, a vonuló lazacok pedig a medvék fő táplálékai a téli álom előtti időszakban. Rolf Hicker más medvéket is megfigyelt, nem mindegyik volt annyira lesoványodva mint a lefotózott három egyed, de szerinte azok sem voltak tökéletesen egészségesek, írja az Index.

A Mamalilikulla First Nation medvefigyelő intézet szerint is bajban van a medvepopuláció, ugyanis soha nem volt ennyire kevés lazac a folyókban. Egy augusztusi kanadai halászati jelentés szerint a kanadai klíma kétszer gyorsabban melegedik mint a globális átlag, és ez drasztikus hatással van a lazacpopulációk életterére: a tenger melegedése, az egyre szélsőségesebb időjárás, mind gyakoribbá váló villámárvizek és aszályok hatalmas stresszt jelentenek a halakra, jelentősen visszavetve számukat.

Forrás: Index.hu

Fotó: Rolf Hicker Facebook-oldala