Erőszak a gyermekotthonban: durva dolgok derültek ki

2020-01-11 04:13 | #Kaposvár #Kékfény

A nyilvánosságra került, videóra vett bántalmazás nem ritka a kaposvári Zita gyermekotthonban. Az elkövetőket letartóztatták, de rövidesen jön a következő eset.

Megdöbbentő videó látott napvilágot a kaposvári Zita gyermekotthonban történt bántalmazásról. Látható, ahogy az egyik fiú kiszolgáltatott társát üti-veri és megalázza. Az eset sokakat megbotránkoztatott, de egy 2016-os jelentésből durva dolgok derültek ki: a verbális agresszió mindennapos és a fizikai bántalmazás sem ritka az intézményben.

„…ütni kell, hogy elfogadjanak”, mert mindenkit piszkálnak, aki új, vagy nem áll ki magáért – mondja az egyik fiatal, derül ki az ombudsmani jelentésből. Az ott dolgozók elmondása szerint a legproblémásabb esetek, mikor egy fiatal valamely büntetés-végrehajtási intézetből jön. „Ők terrorban tartják a többieket”, de sok növendék felnéz ezekre a fiatalokra.

A brutális videó itt érhető el:

Az ombudsmani jelentés egy része itt olvasható:

„Gyermekek közötti erőszak 

A gyermekek közötti erőszak nem ritka az intézményben. A verbális agresszió mindennapos, de verekedés is előfordul, fiúk és lányok között egyaránt. Az egyik gyermek elmondása alapján „ütni kell, hogy elfogadjanak”, mert mindenkit piszkálnak, aki új vagy nem áll ki magáért. A tettlegességre gyakran nem az intézmény falain belül kerül sor, hanem a napi kimenő ideje alatt. Egymás cukkolása, szekálása rendszeres, ezt nem minden gyermek tudja jól kezelni. Több dolgozó is jelezte, hogy súlyos probléma, amikor egy-egy olyan gyermek kerül vissza a Gyermekotthonba, aki időközben büntetés-végrehajtási intézményben is volt. Ezek a gyermekek ugyanis gyakran hoznak olyan agresszív viselkedésre vonatkozó tapasztalatokat és módszereket magukkal, amelyeket aztán a többiekkel szemben alkalmaznak. „Ők terrorban tartják a többieket.” – hangzott el egy gyermekfelügyelő részéről. Egy másik dolgozó említette, hogy 2014-ben négy javítóintézeti nevelését letöltöttgyermek került egy csoportba, ekkor nagyon gyakori volt a verekedés és verbális agresszió, de „a hangadót hála isten sikerült elvitetni” (feljelentést tettek ellene, mert megtámadott valakit). Ez a gyermek a többieket is terrorizálta, akik ezt jelezték a nevelőknek, a szembesítésnél azonban már nem mertek ellene vallani. Sok növendék kifejezetten felnéz a büntetés-végrehajtásból kikerült fiúkra. Ezzel a kihívással a gyermekfelügyelők nehezen birkóznak meg, legtöbbjük azt szeretné, ha az érintett gyermekeket más intézménybe helyeznék. Az intézményben az elmúlt időszakban egyetlen szexuális abúzust felvető ügy volt, amelynek során az egyik fiú arra kényszerített egy másikat, hogy őt orálisan kielégítse, illetve análisan közösüljenek. Az ügyben rendőrségi feljelentés történt, igaz, csak három héttel a cselekmény után. Ezzel egy időben vették fel az orvosi látleletet is, amely akkor már nem szolgált érdemi információval. A sértett gyermek később visszavonta az abúzusra vonatkozó állítását. Az eset után a csoportvezető egy ideig jobban ellenőrizte, hogy mi zajlik a két fiú között, és a többi felnőtt is jobban figyelt. A gyermekek és a gyermekfelügyelők egyaránt elmondták, hogy a gyermekfelügyelők nem hagyják a fizikai agressziót, beavatkoznak, szétszedik a verekedőket. Ha a helyzet súlyosabb, megkeresik a rendőrséget is, feljelentést tesznek. A gyermekek közötti súlyos konfliktusok megoldására további lehetőség, hogy az áldozatot szükség esetén „átmenekítik” másik csoportba. A dolgozók hangsúlyozták, hogy a közvetlenül a gyermekekkel foglalkozó munkatársaknak különös figyelmet kell fordítania az áldozat típusú személyekre, és a domináns, agresszív típusú személyekre is. Nélkülözhetetlen a kockázatfelmérés és a kockázatelemzés.” 

A teljes jelentést itt érheti el:

https://szgyf.gov.hu/szakmai-ajanlasok/ombudsmani-jelentesek/category/407-zita-specialis-gyermekotthon