Malajzia sok tonnányi szemetet küldött vissza a gazdag országoknak

2020-01-22 08:38 | #Zöld #Kitekintés

Malajzia 150 konténernyi műanyag hulladékot küldött vissza több gazdag országnak, köztük az Egyesült Államoknak, Franciaországnak és Kanadának – ezzel bizonyítva, hogy nem lesz a világszemétdombja.

Az országot 2018 óta elöntötték az illegális műanyaghulladék szállítmányok, amióta Kína letörte az óriásira duzzadt újrafeldolgozó ipart. Ezután Malajzia vált az illegális szemétszállítmányok fő célpontjává. A kormány megpróbálja megőrizni a jó hírnevét és már korábban is küldött vissza szemetet a feladóknak - tudósít a CNN.

Photo of Plastic Bottles
pexels.com

Hétfőn az ország környezetvédelmi minisztere Yeo Bee Yin elmondta, hogy ezúttal 3737 tonna szemét került visszaküldésre 13 országba. A 150 konténerből 43 Franciaországba, 42 az Egyesült Királyságba, 17 az Egyesült Államokba és 11 Kanadába érkezett vissza. Az érintett származási országok és a szállítási cégek viselik a visszaküldés költségeit. 

Mint ismeretes, Kína a környezet megtisztítására irányuló kezdeményezés részeként két évvel ezelőtt betiltotta a műanyagszemét importját. Ez az intézkedés továbbgyűrűzött a teljes ellátási láncban, a közvetítők új célországokat kerestek a szemét elhelyezéséhez. Malajzia csak egy ezek közül.

Woman Sitting Beside Tunner
pexels.com

Egy friss Greenpeace jelentés szerint 2018 első hét hónapjában a műanyagszemét bevitele az Egyesült Államokból Malajziába több mint duplájára növekedett az előző évhez viszonyítva.

A Fülöp-szigetek kormánya tavaly szintén összeakaszkodott Kanadával, amikor ők is sok tonnányi szemetet küldtek vissza a számukra.

Májusban 187 ország kormánya – beleértve Malajziát is – egyetértett abban, hogy a műanyag hulladékot is bevonják a Bázeli Egyezménye hatálya alá. Ez a veszélyes hulladékok országok közti szállítását szabályozza, így próbálva megakadályozni a műanyag-szennyezés veszélyes hatásait világszerte. Az Egyesült Államok nem részese az egyezménynek.

 

Forrás: edition.cnn.com

Borítókép: pexels.com