Multik elhitették, hogy az étcsoki egészséges

2020-01-23 09:27 | #Kitekintés

Nem csak a gyógyszergyártóknak van óriási lobbierejük, de a csokoládégyártóknak is. A Big Chocolate gyűjtőnéven emlegetett gyártók tanulmányokat fizettek, hogy bebizonyítsák, a csokoládé egészséges – írja az index. De hogyan történt?

Az egészséges életmódra való áttérés egyre nagyobb teret hódít, ami a csokoládéfogyasztás visszaesésével járt az elmúlt évtizedben. A csokoládégyártó óriásvállalatok, Mars, a Hershey's, a Nestlé, bevétele megcsappant, ami érzékenyen érintette őket. Ezt a tendenciát természetesen nem nézhették tétlenül, ki kellett találniuk a valamit, ami illeszkedik az egészségtudatos trendbe.

Jött a nagy ötlet, és ráfeküdtek a tudományos lobbira, mely azt volt hivatott bizonyítani, hogy a kakaó és a csokoládé milyen jótékony hatásokkal rendelkezik az emberi szervezetre.

Nő, Száj, Teeth, Édességek, Csokoládé, Harapás
pixabay.com

A csokitudomány egyik leglelkesebb szponzora a Bounty, a Snickers, az M&M's, az Orbit és Wrigley's rágók gyártója, az amerikai MarsA Vox átnézett 100, a vállalat által szponzorált kutatást, és arra a nem túl meglepő eredményre jutottak, hogy azok nagy része a csoki pozitív hatásait taglalja – legyen szó az édesség szíverősítő tulajdonságairól, vagy arról, hogy segít a betegségek leküzdésében – írja az index.

A száz tanulmányból kettő volt, ami semleges, vagy negatív hatásról számol be a csokifogyasztás kapcsán.

A Mars még 1982-ben létrehozta a Mars Egészségtudományi Központot, ahol a kakaó emberre gyakorolt hatását vizsgálják. A kutatások hamar egy vegyületcsoportra, a flavanolokra fókuszáltak. Ezek olyan növényi alapú vegyi anyagok, melyek antioxidáns tulajdonságokkal bírnak. A kutatók hamar bebizonyították, hogy a flavanolok többek között: hangulatjavítók, serkentik az agyműködést és a véráramlást, valamint hatékonyak az immunbetegségek kezelésére. Ezáltal a kakaó és a fekete csoki pozitív hatással lehet a szív- és érrendszeri megbetegedések elkerülésében.

Csokoládé, Borotválkozás, Apróra Vágott Csoki
pixabay.com

Ezek a kutatások, ha nem is átverésnek, de mindenképpen csúsztatásnak bizonyultak, hiszen még senki nem tudta bizonyítani a konkrét összefüggést a kakaó és a szív- és érrendszer bajai között. A kakaó ugyan rövidtávon javíthatja a véráramlást, de attól még nem biztos, hogy jó a szívroham megelőzésére.

Továbbá a csokigyártás során a kakaóbabban található flavonok nem is kerülnek bele a végtermékbe, így jótékony hatásuk sem tud érvényesülni. 

 

Forrás: index.hu

Borítókép: pixabay.com