Felgyorsult a koronavírus terjedése. Evakuálják az amerikai konzulátust

2020-01-26 10:01 | #Kitekintés

Az új halálos vírus terjedése felgyorsult - figyelmeztetett Xi Jinping kínai elnök, miután rendkívüli kormányülést tartott a Holdújév ünnepén - tájékoztat a bbc.com. Magyarországon egyelőre nem jelent meg a vírus.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az ország "súlyos helyzetben" van.

A koronavírus legalább 56 embert ölt meg, és közel 2000-t fertőzött meg, mióta felfedezték Vuhan városában. Az Egyesült Államok evakuálja a vuhani konzulátus személyzetét kedden. Eközben az Egyesült Királyságban működő kutatók arra figyelmeztetnek, hogy reális esélye van annak, hogy Kína nem lesz képes a vírust visszatartani.

World map of coronavirus outbreaks.
Itt jelent meg eddig a vírus/cdc.gov

Az utazási korlátozásokat számos érintett városban bevezették. Vasárnaptól kezdve tilos a személygépjárművek használata a járvány kitörésének forrása, Vuhan központi kerületeiben.

Egy héten belül egy második sürgősségi kórházat kell felépíteni 1300 új beteg kezelésére, melyet fél hónap alatt csinálnak meg - mondta a People's Daily állami újság. Ez a második ilyen gyors építési projekt: korábban már megkezdődött egy 1000 ágyas kórház építése.

A helyzet súlyosságát tükrözi, hogy Kína, szokásától eltérően, teljes nyíltsággal kezeli a helyzetet és óriási erőfeszítéseket tesz a probléma megoldására. Például az ország legnagyobb ünnepét, a szombaton kezdődő Holdújévet, sok kínai városban nem tartották meg.

forrás: bbc.com

Borítókép: businessinsider.com