Ferenc pápa így segít a hajléktalanokon

2020-02-03 15:13 | #Kitekintés

19. századi vatikáni palotát alakítottak át hajléktalan menedékhellyé Ferenc pápa parancsára. A tavaly novemberben befejeződött felújítás után az épületet megnyitotta kapuit a hajléktalanok előtt.

A Vatikánban a Szent Péter térnél található csodálatos 19. századi palota hatalmas bevételt termelhetne, ha szálloda lenne. De Ferenc pápának más volt az elképzelése, így lett hajléktalanszálló belőle - tudósít a cbsnews.com.

A Palazzo Migliori-t arról a családról nevezték el, amely az épületet a Katolikus Egyháznak adományozta. A palota egy női vallási rendnek volt a központja, de tavaly kiürítették.

A Calasanziane rend - mely 70 évig birtokolta és használta az épületet fiatal, egyedülálló anyák megsegítésére – már más helyszínre költözött.

Image: A Vatican palace that has been turned into a homeless shelter.
Claudio Lavanga / NBC News

Az egyik számításba vett lehetőség a szállodává alakítás volt, mert közvetlenül a Szent Péter térnél helyezkedik el, ahol a pápai prédikációkat tartják hívők ezreinek. Az elhelyezkedés a turisták körében is rendkívül népszerű és ők készek nagy összegeket is kifizetni, hogy a tér közelében lakhassanak.

De Ferenc pápa nagyon is más jellegű vendégeket képzelt el erre a kitűnő helyre – szegényeket és hajléktalanokat. „A szépség gyógyít” - mondta Ferenc pápa az épület átadásakor. 

„Ez a hely több, mint otthon. Van saját ágyam, szobám és fürdőszobám. Ez nagyon más, mint az eddig ismert hálótermek, ahol az ember gyakran úgy érzi magát, mint egy állat a zsúfolt istállóban” - mondta az 53 éves Mario Brezza az NBC News riporterének.

Image: Pope Francis
Andrea Solaro / AFP - Getty Images

Brezza, akinek súlyos keringési probléma miatt amputálták az egyik lábát, havi 90 ezer forintos rokkantsági támogatásból él. Ő az egyike annak a hozzávetőleg 50 férfinak és nőnek, akik most a palota 16 szobájában élnek. Önkéntesek meleg ételt is biztosítanak a számukra.

Szintén ott él a 23 éves Sharon Christner is, aki az Egyesült államokból, Pennsylvania államból érkezett egy a hajléktalansággal és szociális ügyekkel foglalkozó kutatási projekt keretében.

„Ha jótékonysági céllal kívánták volna hasznosítani az épületet, akkor sok ember szívesen kibérelte volna és az így keletkezett bevételt is odaadhatták volna a szegényeknek. De ebben a helyben az is különleges, hogy nem a bevételeket kívánták maximalizálni, inkább egy valóban lenyűgöző helyet biztosítottak az embereknek, azzal az elképzeléssel, hogy a szépség gyógyít” - mondta Christner.

Carlo Santoro - a Sant’Egidio Közösség nevű laikus katolikus egyesület tagja, amely a Vatikánhoz kapcsolódó számos jótékonysági projektért felelős, köztük a Palazzo Migliori az egyik - azt mondta, hogy a hely "igazi paradoxon” .
„Ez egy csodálatos palota a Szent Péter tér és a Bazilika közelében és azoknak a háza, akiknek eddig nem volt hová menniük" – tette még hozzá.

 

Forrás: nbcnews.com

Borítókép: Andrea Solaro / AFP - Getty Images