Több mint 600kg cápauszonyt foglaltak le Floridában, közel 1 millió dollár értékben!

2020-02-14 15:07 | #Kitekintés

Miami egyik kikötőjében január 24-én a U.S Fish and Wildlife Service lefoglalt egy több ládából álló szállítmányt, amely hozzávetőleg 600kg szárított cápauszonyt tartalmazott.

A világ egyes részein ínyencségnek számító uszonyok becsült kereskedelmi értéke 700.000 és 1 millió dollár között van – közölte egy tisztviselő a USA TODAY részére küldött levelében.

A WWF (Természetvédelmi Világalap) jelentése szerint hozzávetőleg minden évben 100 millió cápát ölnek le – és leginkább az uszonyok miatt. Ebből készül a híres cápauszony leves.

U.S. Fish and Wildlife Service

A 18 láda feltehetően Dél-Amerikából érkezett és valószínűleg Ázsiába tartott. A szállítmányt hamis árumegjelöléssel látták el és a cápauszonyokat más, nem védett fajokkal vegyítették.

A cápafélék számos faja, akárcsak a manta és más ördögrája-félék is a washingtoni egyezmény (CITES) védelme alá tartoznak. A CITES egy nemzetközi megállapodás, amelynek célja annak biztosítása, hogy a növények és állatok nemzetközi kereskedelme ne veszélyeztesse azok túlélését vadonban.

A szállítmány elkobzásának célja az volt, hogy elrettentsen az illegális cápauszony kereskedelemtől. A törvénytelen import megsérti a CITES szabályozást és az amerikai Lacey-törvényt. Ez utóbbi tiltja az Egyesült Államokban a vadon élő állatok illegális kereskedelmét. Ennek értelmében tilos a jogellenesen beszerzett halak, vadon élő állatok vagy növények behozatala, kivitele, eladása, megszerzése vagy megvásárlása.

Az ügyben egyelőre még nem történt vádemelés, a nyomozás folyamatban van.

 

Forrás: usatoday.com 

Borítókép: pexels.com